A mai szépségszalon egy eldugott utcában egykor a Linath Hazedeck Anshei Sadlikoff zsinagóga volt, az étkezde egy másik sarkon a Mac’zikei Torath Kodesh. Régi nevek, elfelejtett arcok és egy fiatal lány, Amy Shreeve, aki egy egyetemi projekt keretében fogott bele a zsinagógák felkutatásába.

Shreeve történészhallgatóként kezdte meg az Ackman & Ziff Család Genealógiai Intézet nyilvános adatbázisának átkutatását a manhattani Zsidó Történeti Központban. Az adatbázisban több mint ezer egykori és ma is létező manhattani zsinagógát és egyéb zsidó intézményt talált. Számítógépes ismereteinek felhasználásával Twitter-csatornát indított, és különféle programok segítségével elérte, hogy a robot által naponta megjelentetett újabb és újabb helyszínek mai, a Google Streetview-ban található képe is megjelenjen a cím és az egykori név, illetve funkció mellett.

„Eredetileg arra voltam kíváncsi, hogy mi alapján adták a neveket és fel akartam térképezni, hogy honnan jöttek az emberek… nagyon érdekel Kelet-Európa földrajza, illetve az, hogy az onnan érkezők hogyan szerveződtek csoportokba New Yorkban származási helyük alapján.”

Amy Shreeve

Amy a Texasi Egyetem diákja, retorikát és történelmet tanul. Apja mormon, anyja az írországi éhínség miatt Amerikába vándorolt ír család leszármazottja. A zsidósággal semmiféle kapcsolatuk nincsen, ám a fiatal lányt nagyon érdekli a zsidó történelem és a jiddis nyelv. „Az egyetemen fel kellett vennem egy nyelvet. Amikor hallottam, hogy az iskolámban tanítanak egy olyan nyelvet, melyet kevesebb mint kétmillióan beszélnek, úgy gondoltam, hogy ez különleges és egyszeri alkalom a számomra, hogy egy ilyen nyelvet megtanuljak.” Tanára a New York-i jiddis körökben jól ismert Itzik Gottesman professzor volt, aki korábban már írt arról, hogyan váltak a régi brooklyni zsinagógák templomokká, sporttermekké vagy a YMCA épületeivé. Shreeve elhatározta, hogy a különféle kurzusokon tanultakat ötvözi, így született meg a Twitter-csatornája.

Egy buddhista közösségi központ, egykor a Linas Hazedek Anshe Sakolker közösség zsinagógája

„Azok, akik követik ezt az internetes robotot, rendszeres emlékeztetőt kapnak arról, hogy hogyan nézett ki New York City… más volt. Más emberek laktak és gyülekeztek itt és más életmódot folytattak. Ez a robotprogram arra ösztönzi az embereket, hogy fedezzék fel a saját városaikat és gondolkozzanak el: »Mi volt itt? Ki járt erre?«” – magyarázta Shreeve. Az oldalon minden cím újabb és újabb érdekességekhez vezet, melyek által felfedezhetjük New York zsidó történelmét. Egyes épületeken a mai napig látható a zsidó nyom – egy magánlakás nappaliját például magas ablakok és Dávid-csillagos motívumok díszítik, emlékeztetve az egykori zsinagóga belső terére. A romániai Jászvásárból elszármazott zsidók 1903-ban a híres Emery Roth által tervezett zsinagógáját a varsói közösség tagjai vették át. Ezt a zsinagógát látogatta George Gershwin családja is. A hetvenes évekre azonban megváltozott a környék lakosságának összetétele és az épületet elhagyták. Ekkor költözött bele egy művészeti stúdió és a mai napig hasonló funkciót tölt be. Az egykori zsinagógára a tízparancsolat és Júda két oroszlánja emlékeztet a falakon.

A Twitter robot azonban nemcsak szinte vagy teljesen elfelejtett zsinagógaépületekről tudósít. A  Talmud Torah Adereth El közössége például 1863 óta működik megszakítás nélkül ugyanazon a helyszínen (bár nem ugyanabban az épületben). Ez a város legrégebb óta megszakítás nélkül ugyanazon a helyszínen működő közössége. New York legrégebbi közössége egyébként a Shearith Israel, a spanyol és portugál zsidók zsinagógája, mely 1654 óta áll fenn, ám jelenlegi helyén csupán 1897 óta működik folyamatosan.

Egy mai lakóépület, mely egykor zsinagóga volt

A legtöbb zsinagóga azonban nem volt ilyen szerencsés, és ma benzinkutak, lakóházak, boltok és templomok működnek ott, ahol egykor zsidó közösségek éltek és virágoztak, ám később tovább kellett költözniük, hogy más társadalmi csoportoknak és intézményeknek adják át a helyüket.

A varsói közösség hajdani zsinagógája

Shreeve adatbázisában jelenleg 1016 tétel szerepel és reményei szerint ez a szám még növekedni fog. „Ha ránézünk egy térképre, az természetesen nem ugyanaz, mint amikor végigsétálunk az utcán és látjuk, hogy a mai mozi vagy parkoló egykor minjeneknek vagy adománygyűjtő szervezetek voltak. Azt szeretném elérni, hogy az amikor az emberek meglátják e helyszíneket, elgondolkozzanak és eszükbe jussanak a bevándorlók, történeteik és a vallások történetei.”

zsido.com

Forrás: JTA