Másfél évvel azután, hogy egy ír újságíró, Patrick Reily kipában sétált végig Svédország hírhedten erőszakos és antiszemita városában, hogy maga is megtapasztalja, milyen lehet zsidóként élni ott, most egy svéd tévés újságíró is hasonló tényfeltáró túrára indult. Közel egy órás videofilmje a város muszlim lakosságának durva előítéletességéről felkerült a YouTube-ra, egy svéd tévécsatorna is sugározta, és óriási vihart kavart a toleranciájára, nyitottságára amúgy joggal büszke skandináv országban. (Az ADL legújabb felmérése szerint a svédek mindössze négy százalékáról állítható, hogy antiszemita lenne.)

Petter Ljunggren szintén felvette a jarmülkét (kipát) és hozzá egy Dávid-csillagos nyakláncot, majd rejtett kamerájával és mikrofonjával végigsétált Malmö leginkább muszlimok lakta részein. Az eredmény egészen döbbenetes volt, a lapok szerint a helyzet Malmöben csak rosszabbodott 2013-hoz képest.

Mint arról már beszámoltunk, Svédországban az elmúlt években főleg a baloldalon teret nyert az Izrael- és Amerika-ellenes attitüd, amit felerősített az izraeli katonai akciók ürügyén nyíltan antiszemita nézeteket hangoztató, és zsidó polgárokat meg is támadó muszlim radikálisok aktivizálódása. Malmö, a harmadik legnépesebb svéd város bevándorlói különösen agresszívek az ott élő, 600 fős zsidó közösség tagjaival szemben, akik félnek kimenni az utcára, sokan már el is menekültek más városokba. Egy helyi zsidó vezető, Lena Posner Körösi szerint a Charlie Hebdo-merénylet óta folyamatosan kapják az iszlamista fenyegető maileket.

Ljunggrent, mint az a filmen is látható, lépten-nyomon antiszemita atrocitások érték. Hol „zsidó sz*rnak”, „zsidó sátánnak”, „disznónak” nevezték hangosan, felszólítva őt arra, hogy távozzon, hol a karját ütötték meg, hol ökölbe szorított kézzel próbálták megfélemlíteni, hol egy egész csapat muszlim fiatal jött szembe vele, megfenyegetve őt. A muszlimok által különösen sűrűn lakott Rosengard negyedéből menekülnie kellett, miután antiszemita gyalázkodásokat eresztettek meg a füle hallatára, és tojásokkal dobálták meg az ablakokból. Hasonlókról mesélt neki Shmuel Goldberg, egy ott élő amerikai zsidó étteremtulajdonos, aki szerint őt is sokszor leköpik, és rákiáltanak, hogy „zsidó!”, meg „Palesztina”. Egy asszony egyszer meg is mondta neki: magát itt megölik, ha a kipát hordja.

A tévés újságíró figyelemre méltó konklúziója: a zsidógyűlölet „elfogadott gyakorlat” lett Svédországban. Egy általa meginterjúvolt helyi muszlim el is mondta neki: „alapvető dolog a zsidókat utálni.”