Louis Gross először azt hitte, csak egy átlagos dobozkát örökölt édesapjától, majd rádöbbent, hogy az az egykori zsidómentő ékszerét rejti.

Az ausztrál Melbourne-ben élő Jozef Gross egy kis dobozt adott át fiának. Louis Gross először azt hitte, az örökség részét képező dobozka nem bír különösebb jelentőséggel – egészen addig, amíg egy barátja fel nem hívta a benne lévő gyűrűre a figyelmét. Akkor rádöbbent: az ékszert egykor Oskar Schindler kapta ajándékba azoktól a zsidóktól, akiknek életét a második világháború idején megmentette.

Gross édesapja egyike volt annak a közel 1200 zsidónak, akik a holokauszt idején Schindler gyárában dolgoztak – így megmenekültek a nácik elől. A túlélő zsidók által összegyűjtött arany ékszerekből Gross készítette el a pecsétgyűrűt, amely a „Schindler listája” című film egyik jelenetében is feltűnik. A felfedezést megelőző 30 évben az ékszer Louis apjának dobozában pihent, de úgy tűnik, az utókor számára örökké titok marad, hogy Schindler pontosan mit tett a gyűrűvel a második világháború után.

„Az apám kissé ambivalens volt Schindlert illetően. Hét testvére volt – többségük házas és gyermekes –, maga is nős és gyermekes volt, de egyedül ő élte túl a holokausztot. Ez óriási trauma volt számára, ami miatt nehezen tudta volna azt mondani, hogy Schindler olyan német volt, aki felmagasztalást érdemel. Úgy gondolom, hogy egy kicsit szent és egy kicsit bűnös is volt egyben” – fogalmazott Louis Gross.

A gyűrű beazonosítását követően Gross a melbourne-i Holokauszt Központnak ajándékozta az ékszert, melynek munkatársa hangsúlyozta: a pecsétgyűrű egyike azon kevés tárgyaknak, amelyek fennmaradtak a gyárból. „Ez egy nagyon kivételes felfedezés, ami összefonódik egy közismert történettel” – mondta Jayne Josem.

zsido.com

 

Kép forrása: Ynetnews