A tegnapi több száz fős demonstráción magyar fiatalokból álló csoport is tiltakozott az ENSZ által Izraellel szemben alkalmazott kettős mérce ellen.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Emberi Jogi Tanácsának hétfői ülésével egyidejűleg tartottak Izraelt támogató demonstrációt Genfben. A nemzetközi tüntetés szervezői szerint elfogadhatatlan, hogy a szervezet „Izraelt aránytalanul kezeli és rendszeresen elmarasztalja, egyedüli páriaként kiválasztva – ezzel aláássa az emberi jogok védelmét, valamint a Tanács integritását”.

A rendezvény szónokai között volt Yair Lapid izraeli Kneszet képviselő, valamint Dr. David Breakstone, a Cionista Világszervezet alelnöke is. Felszólalt Kay Wilson, egy korábbi késeléses terrortámadás izraeli túlélője; valamint Dr. Shimon Samuels, a Simon Wiesenthal központ nemzetközi igazgatója is beszédet mondott az ENSZ székháznál összegyűlt tömeg előtt.

A svájci eseményre Magyarországról is érkeztek résztvevők.

un_genf_hosszu_kep

„Véleményem szerint az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa napjainkban az igaztalan vádaskodás és a kettős mérce hagyományát követi, mellyel igyekszik ellehetleníteni a zsidó állam létét – nyilatkozott a zsido.com-nak Kulifai Sára, aki a Hit Gyülekezete által delegált, közel 50 fős csoport tagjaként vett részt a demonstráción. „Keresztényként és demokráciát, igazságot szerető emberként is kötelességemnek érzem, hogy felemeljem a szavam ez ellen” – fogalmazott az egyetemista lány.

Az esemény szervezői, a szimpátiatüntetés mellett, a Twitteren #NoMoreDoubleStandards címmel indított internetes kampánnyal is szeretnék felhívni a figyelmet az ENSZ ellenséges magatartására.

„Megalapítása óta, az elmúlt tíz évben az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága több határozatot hozott Izrael ellen, mint az egész világgal szemben összesen” – hangsúlyozta Pátkai András, aki szintén beszédet mondott az eseményen. „Ez a tény rávilágít arra, hogy a bizottság nem képes objektív és hatékony módon betölteni szerepét” – tette hozzá az Israel Allies Foundation (Izrael Szövetségesei Alapítvány) európai igazgatója Facebook bejegyzésében.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, nemrég Danny Danon izraeli ENSZ-nagykövet is felhívta a figyelmet arra, hogy rendszeresen tapasztal antiszemita és Izrael irányába egyoldalú fellépéseket a nemzetközi szervezet falain belül. A Közgyűlésben tavaly 22 határozat hoztak a zsidó állammal szemben, míg Iránt és Észak-Koreát mindössze egyetlen (!) alkalommal ítélték el, Szíriával szemben pedig egyetlen határozat sem született.

Horváth Ivett

zsido.com