Ma már számos zsidó témájú applikációt tölthetünk le a telefonunkra – és egy fantasztikus fejlesztésnek hála, végre ezt magyarul is megtehetjük.

„Az ötlet egy zsidó üzletembertől jött, aki Szlovákiában egy IT céget vezet” – meséli a kezdetekről A Synagot fejlesztő Mendy Myers, az EMIH szentendrei rabbija. „Egy beszélgetés során, amikor a zsidóság jövőjéről volt szó a régióban, arra panaszkodott, hogy nincsenek elérhető mobil applikációk, amik bevonnák a fiatal generációt és elérhetővé tennék a zsidó tudást bárkinek, bárhol is jár. És így indult a Synago – zsinagóga menet közben.”

Az ötlettől a megvalósításig 1700 munkaóra vezetett, mire bemutathatták az Apple-re tervezett programot (hamarosan érkezik az androidos változat is). És hogy mit vihetünk magunkkal a Synagoval? A szépen kidolgozott, felhasználóbarát program négy funkcióval rendelkezik: az első egy magyar fordítással ellátott imakönyv – valamint ehhez kapcsolódóan az imák szempontjából fontos időpontok és egy iránytű, ami mindig megmutatja, merre van Jeruzsálem! Tartalmaz továbbá egy naptárat, amiben megtaláljuk az ünnepek időpontját, a gyertyagyújtási időpontokat, de átkonvertálhatunk bármilyen dátumot, legyen az születésnap vagy jorcájt.

Az applikáció folyamatosan tájékoztat a zsidó világ híreiről – a zsido.com internetes portálon keresztül – és egy olyan térképet is nyújt, amelynek segítségével zsidó helyeket azonosíthatunk be Magyarországon. És bár azt hihetnénk, az applikáció tökéletes, az alkotók még nem dőlnek hátra pihenni: „Most éppen a következő lehetőségeken dolgozunk, mint a digitális könyvtár és sok más.”

 

Megszakítás