„Jáákov négygyermekes családapa volt. Foglalkozására nézve tanár, aki szenvedélyesen szeretett tanítani. Tanítványai körében rendkívüli népszerűségnek örvendett az életvidám, mindig mosolygós, feléjük mindig nyitottan forduló pedagógus.”

Tegnap, a Hár Nof-i zsinagógai mészárlás első évfordulója után egy nappal, két merénylet is történt Izraelben.

Kora délután egy fegyveres hatolt be Dél-Tel-Aviv Panorama nevű épületének zsinagógájába, ahol épp a délutáni mincha ima zajlott. Három férfit sebesített meg, egyikük a helyszínen életét veszítette, egy másik pedig később, a kórházban halt bele sérüléseibe. A harmadik férfit súlyos sérülésekkel kórházban ápolják. A támadót egy járókelőnek sikerült megfékeznie. A biztonsági erők helyszínre érkezéséig  nadrágszíjával kötözte meg a terroristát, hogy az ne tudjon elmenekülni, vagy újra támadni.

Délután, a Jeruzsálemtől délre, Gus Ecionban található Álon Svut település mellett két arab terrorista a közlekedési dugóban álló kocsisort megkerülve tüzet nyitott az autókra, majd az út szélén várakozók közé hajtottak. A támadásnak több sérültje volt, akik közül hárman, két zsidó és egy ott várakozó arab férfi, a kórházban belehaltak a sérüléseikbe.

img636470
A Tel-Aviv-i merénylet helyszíne
Az egyik áldozat, Jáákov Don magyar gyökerekkel rendelkezett, szülei Magyarországról Izraelbe vándorolt holokauszt-túlélők. Jung Tamás, az áldozat Budapesten élő unokatestvére mesélte a zsido.com-nak:

„Jáákov szülei a soá után azonnal kivándoroltak Izraelbe. Út közben ismerkedtek meg. Édesapja a Teleki térről származott, édesanyja Encsről menekült el. Boldogan építették együtt Izraelt. Három gyerekük született, Jáákov volt közülük a legfiatalabb. Mindenük a család volt, nagyon büszkék voltak mindenkire. Édesapja, Jehuda Don, egyetemi professzor, a Corvinus Egyetemen és a CEU-n is adott elő. Scheiber Sándor-díjjal tüntették ki. Jáákov két éve járt Magyarországon, akkor a Jobbik előretörése miatt aggódott. Azt kérdezte, kimehet-e kipával az utcára.

resizedimg84776.jpg

 

resizedimg84781.jpg
Jáákov Don temetése
Jáákov négygyermekes családapa volt. Foglalkozására nézve tanár, aki szenvedélyesen szeretett tanítani. Tanítványai körében rendkívüli népszerűségnek örvendett az életvidám, mindig mosolygós, feléjük mindig nyitottan forduló pedagógus. A családnak népes rokonsága él Magyarországon, jó kapcsolatban az Izraelben élő családtagokkal.“

Jáákov Don temetése pénteken délben volt, a Kfár Ecion-i temetőben. Családja, barátai, ismerősei, tanítványai szeretettel emlékeztek meg a széles mosolyú, bajuszos tanárról, akinek az otthona mindig mindenki előtt nyitva állt, és aki egyforma szeretettel és figyelemmel fordult minden tanítványa felé.

Jehi zichrám báruch – emlékük legyen áldott!

 

Megszakítás