Idén 21. alkalommal rendezték meg a zsidó olimpiának is nevezett Maccabiah-t, melyre mintegy kilencezer zsidó sportoló érkezett Izraelbe az egész világból. A kéthetes rendezvény nemcsak a legnagyobb zsidó sportesemény, de egyben a világ negyedik legnagyobb sportversenye is – és még ennél is több. A résztvevők számára lehetőséget ad arra, hogy kapcsolódjanak gyökereikhez, megismerkedjenek a más országokban élő zsidókkal és magával Izraellel. A 80 résztvevő ország között 1989 óta Magyarország is részt vesz és szép sikereket ér el: idén hat aranyat, tizenegy ezüstöt és a huszonhárom bronzot szereztek sportolóink.

A sportolókat Magyarország izraeli nagykövete, Benkő Levente köszöntötte a versenyek lezárulta után a Tel Aviv-i nagykövetségen. Jusztin Ádám, a magyar részvételt szervező Maccabi-VAC sportegyesület vezetője kiemelte, hogy a Maccabiah-n ugyanazokban a sportokban taroltak, melyekben a magyar sportolók nagy sikereket szoktak elérni: a vízilabdában, úszásban és vívásban.

Külön gratulálunk Bárd Andrásnak, Bárd Ádámnak és Bera Palkónak, az U18-as kategóriában aranyérmet nyert magyar vízilabda vá­logatott tagjainak, akik mindhárman a Maimonidész Gimnázium tanulói, valamint a bronzérmet szerzett Békési Dániel úszónak, aki a Budavári zsinagóga közösségének oszlopos tagja.

 

 

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 48. szám – 2022. augusztus 4.

 

Megszakítás