Magyar rabbi a német hadseregben

A Magyarországon született, de hosszú ideje Németországban élő Balla Zsolt lipcsei rabbit nevezték ki száz év óta az első tábori rabbinak a német hadseregben.

Utoljára az első világháború alatt szolgált tábori rabbi a német hadseregben, a náci korszakban teljesen megszűnt a tisztség, a holokauszt pedig megtizedelte a zsidóságot az országban, a közösség létszáma a szovjet blokk összeomlását követő bevándorlás nyomán indult ismét növekedésnek.

Száz év után először idén választottak ismét tábori rabbit, s a posztra az ortodox zsidóságot képviselő Németországi Zsidók Központi Tanácsa a 42 éves férfit javasolta.

Balla Zsolt hangsúlyozta, ez a lépés fontos, és világos jele annak, hogy a zsidóknak “van jövőjük Németországban”. Bár hozzátette, megérti, ha egyesek értetlenül fogadják, hogy tisztséget vállal annál az intézménynél, amely lehetővé tette a holokausztot.

A férfi, aki közel két évtizeddel ezelőtt költözött el Budapestről, Berlinben tanult rabbinak, 1938 óta ő az első Németországban végzett és kinevezett ortodox rabbi.

Ballát június 21-én avatják tábori rabbivá a lipcsei zsinagógában.

MTI/zsido.com

  • Küldés emailben