Az Egyesült Államok szenátusa egyhangú döntéssel Mitchell (Moyshe) Silket nevezte ki a Pénzügyminisztérium nemzetközi piacokkal foglalkozó helyettes államtitkárává. Silk az első hászid zsidó, aki ilyen magas kormányzati munkakört tölthet be. Feladatai közé tartozik a nemzetközi energia- és infrastruktúra-finanszírozás, a globális pénzpiacok és a nemzetközi kereskedelem felügyelete.

 

Felesketése során Mitchell Silk egy olyan tikun korimra, azaz a Tóra szövegét a tekercsben szereplő módon, továbbá kipontozva, dallamjegyekkel ellátva is tartalmazó könyvre tette kezét, mely a híres nadvornai rebbe, Mordecháj Leifer rabbi (1824-1894) tulajdona volt. Silk nagyapja szintén az ukrajani Nadvornából származik. Ő a családjával Brooklyn Borough Park nevű, elsősorban hászid zsidók által lakott negyedében él.

„Megtiszteltetés a számomra ez a szolgálat és nagy várakozással tekintek a munkámra, melynek során az elnök és Minuchin miniszter segítségére lehetek országunk növekedésének és stabilitásának biztosításában a nemzetközi pénzpiacon, ezekben a nehéz időkben” – mondta beiktatása után.

Silk jogi szakértő és több könyvet szerzett Kína kereskedelmi gyakorlatának témakörében. Korábban a Pénzügyminisztérium nemzetközi osztályán töltött be fontos pozíciókat, többek között volt megbízott államtitkár is. A jiddis és az angol mellett Silk folyékonyan beszél két kínai dialektust is, melyeket akkor sajátított el, amikor gyermekkorában, iskola után, egy kínai étteremben vállalt munkát. Később éveket töltött a kínai nyelv tanulmányozásával az Egyesült Államokban és külföldön egyaránt. Tanult a Tajvani Nemzeti Egyetemen, a Georgetowni Egyetem külügyi szakán, valamint a Pekingi Egyetem jogi karán, a Marylandi Jogi Egyetemen pedig jogi doktorátust szerzett.

Silk eleinte a magánszektorban vállalt munkát. Tíz éven keresztül Hong Kongban volt egy jogi iroda társtulajdonosa, s eközben önkéntes munkában látta el az amerikai ortodox zsidókat tömörítő Agudath Israel of America szervezet jogi osztályának vezetését.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost