Nehéz helyzetbe hozhatják a bevándorlási szabályok Ausztrália legidősebb holokauszt-túlélőjét, a 103 éves Richard Robertset. Ha a fülöp-szigeteki ápolója elhagyja az országot, lehet, hogy soha nem térhet vissza.

Elenite Fernandez turista vízummal érkezett Ausztráliába, amikor gondozni kezdte Helen Robertset, Richard feleségét. Az asszonynak megígérte, hogy halála után ő vigyáz a férjére, ez már 8 éve így is történik. Fernandez most hazautazna a lánya tizennyolcadaik születésnapjára, de ahhoz, hogy onnan visszatérhessen Ausztráliába, másik vízum kellene. A döntés az ausztrál államigazgatás kezében van – írja cikkében a jta.org.

A gondozónő és Roberts abban a kerületben él Sydneyben, ami az ausztrál miniszterelnök, Malcolm Turnbull választókerülete. A kormányfő szóvivője közölte: az eljárás folyamatban van, de lehet, hogy egy évig is eltarthat. Ez alatt a gondozónő még mindenképpen Syndneyben maradhat – tette hozzá.

Richard Roberts a jta-nak elmesélte, hogy 1938-ban érkezett meg az ausztrál városba Bécsből, angol engedéllyel. Rövid időt töltött a dachaui és a buchenwaldi koncentrációs táborban, mielőtt elmenekült Európából. Csodálatos hely számára Ausztrália – hangsúlyozza a 103 éves férfi és nagyon reméli, hogy Lenie – ahogy ő szólítja ápolóját – elutazhat a családjához és vissza is térhet majd. „Könyörgünk a kormánynak, hogy engedjenek elutazni, aztán pedig engedjenek visszatérni, hogy tovább vigyázzak Robertsre” – nyilatkozta Fernandez. Felmerült még, hogy Skype-on keresztül „lesz ott” a lánya születésnapján, aki azonban együtt szeretne ünnepelni az édesanyjával.

 

Kép: jta.org

 

 

Megszakítás