Több mint 600 fős közönség gyűlt össze Mága Zoltán, Prima Primissima-díjas művész tegnapi jótékonysági koncertjén az Óbudai zsinagógában. A koncert bevételét a hegedűművész a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat javára ajánlotta fel.  Az eseményt Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Szilágyi Nóra, a CEDEK Szeretetszolgálat vezetője nyitotta meg.

Különleges koncertet adott tegnap este az Óbudai Zsinagógában Mága Zoltán a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat javára. A rendszeres karitatív tevékenységének köszönhetően a „Szeretet Hegedűsének” is nevezett zenész haszid dallamokkal, magyar népzenével és klasszikus művekkel kápráztatta el a zsinagógát megtöltő közönséget. A koncerthez vendégként Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész is csatlakozott.

Mága Zoltán kétszer egymillió forintot adományozott a CEDEK EMIH Szeretetszolgálatának: egy milliót az újévi koncertjének és egy milliót az amerikai turnéjának bevételéből. A közönség soraiban helyet foglalt Demján Sándor özvegye Lídia asszony is, Mága Zoltán, Prima Primissima-díjas művész a nemrég elhunyt mecénás emlékére is játszott egy számot.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija nyitóbeszédében elmondta, hogy a Biblia egyik legfontosabb tanítása a felebaráti szeretet fontossága. Azonban kiemelte, hogy szeretni nem ugyanaz, mint tisztelni, és a tegnapi jótékonysági koncert célja az volt, hogy tiszteletet és méltóságot adhasson a CEDEK Szeretetszolgálat a rászorulóknak a felajánlásoknak köszönhetően.

Az eseményen részt vett Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete, Aleksandar Dragicevic, Bosznia-Hercegovina magyarországi nagykövete, valamint Maximiliano Gabriel Gregorio Cernadas, Argentína magyarországi nagykövete is.

 A CEDEK Szeretetszolgálat a 2015-ös megalakulása óta azon dolgozik, hogy minél több rászorulónak: betegeknek, időseknek, fogyatékkal élőknek, valamint hátrányos helyzetűeknek és hajléktalanoknak nyújtson segítséget – nemre, korra és származásra való tekintet nélkül. A felajánlásokat az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség a CEDEK budapesti népkonyhájának megnyitására fordítja, amely napi 5000 adag meleg étel kiosztását teszi majd lehetővé a rászorulóknak.

Az EMIH elsősorban adományokból, tagi hozzájárulásokból, gazdasági intézményeiből és célzott pályázati támogatásokból tartja fenn magát. Bejegyzett egyházként jogosultak a személyi jövedelemadóból felajánlott egyházi 1%-ra is. Tavaly több mint 14 milliárd forintnyi 1% maradt az államkasszában, ezért a CEDEK szükségesnek tartja, hogy felhívja az emberek figyelmét a felajánlás fontosságára. A szeretetszolgálat munkájának köszönhetően a felajánlott összegek valóban azokhoz kerülnek, akiknek szükségük van rá.

Megszakítás