Politikai vitát váltott ki az Egyesült Államokban, hogy a vámhatóság nem fogadja el a Made in Israel jelölést a Júdeából és Somronból származó termékeken. Egy szenátor módosítana ezen.

Egy arkansasi republikánus szenátor Tom Cotton a héten törvényjavaslatot nyújtott be, ami eltörölné ezt a szabályozást. A politikus szerint az előírás értelmetlen és azoknak a kezére játszik, akik az izraeli áruk bojkottját akarják elérni. A javaslat lehetővé tenné, hogy a Júdeából és Somronból (Ciszjordánia) származó árukon izraeli címke legyen – írja a forward.com.

Az 1995-ben elfogadott szabályozás eredetileg a palesztin termékek amerikai behozatalát akarta ösztönözni. Az amerikai külügy közleménye szerint nem helyes az ügyet így beállítani, szerintük ez az előírás nem jelent változást az Obama-kormányzat Izraellel kapcsolatos politikájában.

A Republikánus Zsidó Koalíció ezt egészen másképpen látja, szerintük igenis negatív irányban változtak a dolgok. A 40 ezer tagot számláló szervezet szerint a kormányzat egyre inkább közeledik a bojkott mozgalomhoz. Az érvényben lévő irányelv számukra teljesen elfogadhatatlan, ezért támogatják a szenátor erőfeszítéseit.

Kép: abc.net.au

 

Megszakítás