A francia elnök bejelentette, hogy az antiszemitizmus fogalmát kiterjesztik az anticionizmusra.

Vészharangot kongatott Emmanuel Macron azon a szerdai rendezvényen, amelyen a helyi zsidóság képviselőivel találkozott – olvasható a Times of Israel beszámolójában. A francia köztársasági elnök szerint hazájában az antiszemitizmus ma fenyegetőbb mint a második világháború óta bármikor.

„Úgy tűnik, hogy az országunk, Európa egésze és a nyugati demokráciák az antiszemitizmus újjáéledésével néznek szembe” – fogalmazott Macron a Franciaországi Zsidó Intézmények Tanácsának (CRIF) vezetői előtt.

Emmanuel Macron bejelentését tucatnyi antiszemita falfirka megjelenése és atrocitás előzte meg az elmúlt időszakban. A megnövekedett incidensek miatt kedden országos tüntetésekkel tiltakoztak az utcákon, ám épp a felvonulás napján mintegy 80 sírra festettek horogkeresztet egy dél-franciaországi zsidó temetőben — alig pár órával az országos tüntetések megkezdése előtt.

A német határhoz közeli Quatzenheim zsidó temetőjében elkövetett gyalázat mellett, a hétvégén egy másik döbbenetes eset történt Párizsban. Két tizenéves fegyverrel lőtt rá egy férfira péntek este egy zsinagógánál. A fiatalokat elkapta a rendőrség szombaton, és hétfőn már bíróság elé is állították őket.

Egy alig pár hete publikált kutatás szerint Európa legnagyobb zsidó közösségében nem alaptalan a félelem, tavaly ugyanis 74 %-kal nőtt a zsidók ellen elkövetett atrocitások száma Franciaországban.

Ahogy beszámoltunk róla, tavaly márciusban kegyetlen gyilkosság híre rázta meg a francia zsidó közösséget, miután saját lakásában találtak egy idős hölgy felgyújtott holttestére. A 85 éves Mireille Kanollal tizenegy késszúrással végeztek a muzulmán elkövetők, akik tettét egyértelműen antiszemita indíttatásúnak ítélte a bíróság.

2017 áprilisában szintén saját otthonában végeztek egy időskorú zsidó hölggyel. Sarah Lucy Halimit egy 27 éves férfi gyilkolta meg a nő lakásában. A támadó először felmászott a 66 éves nyugdíjas óvónő otthonába, utána brutálisan bántalmazta, majd kihajította az ablakon. A szomszédok beszámolója szerint a támadás alatt az elkövető nagy hangon Allahot éltette és a Korán szavait ordította.

zsido.com

Kép forrása: Times of Israel

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287