Két tizenévest tartóztatott le a francia rendőrség Párizs egyik külvárosában, mert a gyanú szerint légpuskával rálőttek és megsebesítettek egy zsinagógába tartó embert.

Ellenük gyűlölet bűncselekmény gyanújával indult eljárás, a sajtóbeszámolók szerint egy 15 és egy 16 éves gyerekről van szó, akik péntek este egy erkélyről figyelték a zsinagógába érkezőket. Sarcelles zsidó közösségének elnöke ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy szerinte nem antiszemitizmusról van szó, a kölykök egyszerűen lövöldöztek, véletlenszerű célpontokra – olvasható a jta.org összefoglalójában.

Eközben tízezrek tiltakoztak kedd este mintegy hetven francia városban az elmúlt hetekben elkövetett antiszemita támadások ellen. Párizsban mintegy 20 ezren gyűltek össze a République téren. Emmanuel Macron a Soá emlékhelyen koszorúzott a parlament két háza elnökének kíséretében.

A francia köztársasági elnök a Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temetőjében is járt, ahol ismeretlenek keddre virradó éjjel csaknem száz sírt gyaláztak meg – írja az MTI.

zsido.com

 Kép: jta.org

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287