„Minden évben, évtizedek óta, kaptam smire mácát a chábádtól, de ez az első alkalom, hogy én magam el is készíthetem” – mondta Kfar Chabadban tett látogatása során Benjámin Netánjáhu izraeli miniszterelnök.

Netánjáhu a szinte kizárólag lubavicsi hászidok által lakott település polgármesterével és főrabbijával, Benjamin Lifshitz-cel és Mordechai Smuel Askenazi rabbival együtt látogatott el a kfar chabadi macesz sütödébe. Itt nyílt lehetősége kipróbálni a kovásztalan kenyér készítésének minden lépését a lisztszitálástól kezdve a kész macesz kivételéig. Annyira tehetségesnek bizonyult a nyers tészta kilyuggatásában, hogy az egyik munkás tréfásan meg is jegyezte: „Fel van véve!”
Kfár Chábád masesz sütödéjéből a világ minden tájára szállítják a kézzel készült, kerek smire maceszeket. Az üzem piacvezető a különleges, legmagasabb kósersági elvárásoknak is megfelelő pészáchi kovásztalan kenyerek gyártásában. Elismertségüket növeli, hogy a modern gyári technika vívmányait sikeresen ötvözik a kézműves termék előállításának hagyományaival. Izraelben régi szokás, hogy a kormányzati képviselők ellátogatnak Kfár Chábádba pészách előtt, hogy megismerjék a maceszkészítés rejtelmeit.

Askenazi rabbi a vendég tiszteletére adott ebéden arról beszélt, hogy niszán hó első napján, a szabadulás időszakában különösen nagy öröm, hogy a zsidóság különböző szegmenseit képviselő emberekkel ülhet egy asztalnál, ami jól kifejezi a zsidó nép egységét.
Később a miniszterelnöknek levetítettek egy filmet a Lubavicsi Rebbéről, Menachem Mendel Schneerson rabbiról, amelyben Izrael földjének fontosságáról beszélt. A mniszterelnökről közismert, hogy személyen mentoraként tekintett a Rebbére. Ezúttal így nyilatkozott kettejük kapcsolatáról: „Számomra a Rebbe egy különleges személyiség volt, aki meg tudta érinteni a legmélyebb alapjait a népünknek, a hitünknek, az országunknak, az örökségünknek, testvéreinknek, bárhol is éljenek, vágyunkat, hogy visszatérjünk az országunkba. Ezek mind szentek volna számára, és még mindig itt csengenek bennem. Ezek nem csak szavak voltak”

„Minden találkozás olyan volt a Rebbével, mint elmerülni egy tiszta vizű forrásban, szó szerint” – tette hozzá Netanjahu – „Nem elég az igazság lángját meggyújtani, nem elég csak fénynek lenni más népeknek, hanem belülről kell megerősödni. Biztos vagyok abban, hogy az Önök ereje a jövő számára is inspiráló forrás lesz. Köszönöm Önöknek!”

„Tudom, hogy világszerte a pészchot fogják ünnepelni. Észrevettem már, hogy a chábád sosem pihen – heti hét napot, napi 24 órát dolgoznak, az év 365 napján. Mindig. Ez szintén szívmelengető. Akárhova megyek a világban, mindenütt találkozom chábád hászidokkal, akik a zsidó nép iránti szeretet, a zsidóság legkedvesebb oldalát képviselik. Ezt is szeretném Önöknek megköszönni.” – mondta a miniszterelnök.

Jó tudni…
Smurá vagy smire macesz
"Smurá" azt jelenti: "megőrzött" (a nedvességtől), s ez pontos leírása az efféle macesznak (kovásztalan kenyérnek). A felhasznált lisztet gondosan megőrzik a vízzel való érintkezés lehetőségétől, már az aratástól kezdve, hiszen a víz erjeszthet, s ezáltal a gabona alkalmatlanná válik a pészachi használatra.
Ez a macesz kerek, kézzel gyúrt tészta: hasonlít ahhoz, amit a zsidók sütöttek Egyiptomból kifelé jövet. Szigorú felügyelet alatt sütik, vigyázva, hogy a sütés során semmiféle kovász ne keletkezzék. Mindkét széderestén smura (smire) maceszt eszünk.

Visit Jewish.TV for more Jewish videos.  

Megszakítás