Mivel az ünnepség időpontja már a sábát bejövetele utánra esik, Miri Regev, Izrael kulturális- és sportminisztere nem vesz részt a rendezvényen. A helyi Chábád már felkészült a zsidó szurkolók ellátására.

“A szombat a mi nemzeti pihenőnapunk, és egyben az egyik legfontosabb ajándék, melyet a zsidó nép adott az emberi kultúrának. Izrael Állam, az egyetlen zsidó ország képviselőjeként sajnos nem tudok részt venni az olimpia megnyitó ünnepségén, mert az a szent szombat megsértésével járna” – mondta Regev.

Biztonsági okokból nincs lehetőség arra, hogy az izraeli delegáció szálláshelye járótávolságra legyen az olimpiai falutól, s így ne kelljen gépkocsiba ülni – ami a sábát megszegését jelentené.

Miri Regev
Miri Regev
Miri Regev nem folytat vallásos életmódot. Elődei sem voltak szombattartók, és mindig részt vettek az olimpiai ceremóniákon. Ezzel szemben, amikor Simon Peresz egykori államelnököt meginvitálták a 2012-es londoni olimpiára, és számára sem tudták garantálni a megfelelő biztonsági feltételeket az olimpiai faluban, ő is lemondta a megjelenést, mert az a sábát megszegésével járt volna.

Jáákov Áser, az askenázi háredi zsidókat tömörítő Jáhádut HáTorá párt képviselője örömét fejezte ki Regev döntésével kapcsolatban, és kijelentette, hogy a miniszter asszony aranyérmet érdemelne, amiért kiállt a hagyományok mellett.

“Regev viselkedése például szolgálhat más miniszterek számára, mert megmutatta, hogyan kell a zsidó népet képviselni” – mondta Áser.

Regev részt vesz majd azon a riói városházán rendezendő megemlékezésen, mely az 1972-ben, a müncheni olimpián meggyilkolt izraeli olimpikonoknak állít emléket. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közreműködésével szervezett gyászünnepséget augusztus 14-én, a tisá beávi böjtnapon, a zsidó naptár legszomorúbb napján tartják.

A brazíliai sportesemény Izrael történelmének 16. olimpiája, és közel 50 fős, rekordszámú sportoló érkezik oda a zsidó államból. Rajtuk kívül mintegy tízezer izraeli, összesen pedig nagyjából 40 ezer zsidó szurkoló érkezését is várják. Ennek megfelelően a Chábád – hónapok óta tartó felkészülés és szervező munka eredményeként – több központjában is várja a zsidó látogatókat, többek közt egy ideiglenesen létrehozott centrumban, a Copacabanában. Ez utóbbi az olimpiát követő paralimpia idején is nyitva áll az érdeklődők előtt.

Yehoshua Goldman rabbi és Eliyahu Haber rabbi ellátogatott az olimpiai faluba
Yehoshua Goldman rabbi és Eliyahu Haber rabbi ellátogatott az olimpiai faluba
A Chábád az elmúlt évtizedekben élen járt az olimpiák zsidó látogatóinak ellátásában, többek közt Londonban, Pekingben és Athénban, valamint a Szocsiban, illetve Vancouverben rendezett téli olimpián is. Akár kóser ételről, imádkozáshoz szükséges minjenről, spirituális igények kielégítéséről, akár a helyszínt és a nyelvet nem ismerő hittestvérek eligazításáról volt szó, a lubavicsi küldöttekre mindig lehetett számítani. A copacabanai központ mellett a riói Chábád állandó centruma a Leblon negyedben, illetve az új olimpiai stadionnak otthont adó riói városnegyed Chábád központja is fogadja a külföldi látogatókat. Az állandó személyzethez tucatnyi, különböző nyelveket beszélő jesivatanuló csatlakozik majd, hogy segítséget nyújtson a világ minden tájáról érkező látogatóknak.

„Szombatonként a szokásosnál ötszázzal több látogatót várunk a zsinagógánkba”- mondta Yehoshua Goldman rabbi, a helyi Chábád egyik vezetője. A Beit Lubavitch a paralimpia hivatalos sábáti programját biztosítja, és a szombattartó sportolók, valamint egyéb személyzet számára szállást is nyújt. „Nagyon különleges sábátnak ígérkezik” – tette hozzá a rabbi.

Az olimpiai faluban minden vallás külön szobát kap. A zsidó szobában éjjel-nappal jesivatanulók fogadják az érdeklődőket kóser étellel, imádkozási és tfilinrakási lehetőséggel. Külön sábáti étel, bárchesz és bor is elérhető lesz a helyszínen. Az olimpiának három hivatalos rabbija lesz, kettő közülük lubavicsi: Yehoshua Goldman és Eliyahu Haber.

Forrás: JTA és chabad.org