Chezki Lifshitz rabbi, lubavicsi küldött és Hanan Goder Goldberger, Izrael Állam nagykövete a Himalájához utaztak, hogy felügyeljék a nepáli választásokat – adta hírül a COLlive riportere.

A lubavicsi rabbi és a nagykövet megfigyelőként vesznek részt a szavazáson, amelynek célja, hogy megválasszák az új alkotmány megfogalmazásával megbízott bizottság tagjait. A Lifshitz rabbi, a Katmandui Chábád Központ vezetője egyike annak a többszáz külföldi megfigyelőnek, akik a szavazást felügyelik. A 2008-ban megválasztott, rendkívül bizottságnak nem sikerült teljesíteni feladatát és összeállítani az új alkotmányt. A jelenleg hatalmon lévő ideiglenes kormányzat, amely Nepál meghatározó politikai pártjaiból állt össze az év elején, felügyeli a szavazást.

A választások előestéjén a kormányfő, Khilraj Regm, elítélte a szórványosan előforduló erőszakos cselekményeket és felszólította a védelmi erőket, hogy biztosítsák a szabad és befolyástól mentes választást. A nagykövet és Lifshtiz rabbi hétfőn keltek útra, hogy elérjék állomáshelyüket, Manang falut ami a Himaláján átvezető, népszerű Anapurna-trek egyik állomása. Nepál eldugott falvaiban ugyanis már ekkor megkezdődött a szavazás.

A Lifsitz rabbi által vezetett Chábád Központban szinte minden zsidó megfordul, aki Nepálba érkezik. Többségükben izraeli fiatalok látogatják a több, mint 15 éve működő, népszerű zsidó központot, amelyik húsos és tejes kóser éttermet, könyvtárat és zsinagógát működtet.

forrás: collive.com
 

Megszakítás