Néhány nappal ros hásáná után az angol parlament felsőházában, a Lordok Házában vitát folytattak a Nagy-Britanniában tapasztalható antiszemitizmusról.

A vita középpontjában az angol Munkáspárt és annak vezetője, Jeremy Corbyn állt, akinek antiszemitizmusáról, illetve pártjának Izrael-ellenes tevékenységéről már többször beszámoltunk.

A vitán felszólalók között volt lord Jonathan Sacks rabbi, filozófus, több könyv szerzője, nemzetközi hírű előadó és nem utolsósorban politikus. A megbecsült államférfi 1991 és 2013 között Nagy-Britannia főrabbija volt. Az angol királynő 2005-ben ütötte lovaggá, és 2009 óta tagja a Lordok Házának.

Az alábbiakban Sacks rabbi beszédének magyar fordítását közöljük:

Uraim, nagyon hálás vagyok Lord Popatnek e vita kezdeményezéséért, el is magyarázom, miért. A civilizációkra leselkedő legnagyobb veszély a kollektív amnézia. Elfelejtjük, hogy a kis kiindulópontok hogyan vezetnek szörnyűséges befejezésekhez. Az európai zsidó történelem ezer éve bizonyos kifejezéseket adott az emberiség szókincséhez: kényszer-kikeresztelkedés, inkvizíció, kiűzetés, gettó, pogrom, holokauszt. Ezek azért történhettek meg, mert a gyűlölettel senki sem foglalkozott, senki sem mondta, hogy állj. Uraim, fáj az antiszemitizmusról, a világ legrégebbi gyűlöletéről beszélnem. De nem hallgathatok. A történelem egyik állhatatos ténye, hogy a legtöbb antiszemita nem tekinti magát antiszemitának. Mi nem a zsidókat gyűlöljük, mondták a középkorban, csak a vallásukat. Mi nem a zsidókat gyűlöljük, mondták a XIX. században, csak a fajukat. Mi nem a zsidókat gyűlöljük, mondják ma, csak a nemzeti államukat. A gyűlöletek közül az antiszemitizmust a legnehezebb legyőzni, mivel vírusként mutálódik. Ám egy dologban nem változik. A zsidókat teszi, akár vallásként, akár fajként, akár Izrael Államként bűnbakká olyan problémákért, melyekért mindegyik oldal egyaránt felelős. Ez a tragédiához vezető út eleje. Az antiszemitizmus, vagy bármilyen másfajta gyűlölet akkor válik veszélyessé, ha három dolog megtörténik. Először is, ha a politika szélső szegmenséből egy középvonalas pártba és annak vezetőségébe kerül. Másodszor, ha ez a párt azt látja, hogy ez [a folyamat] nem csökkenti a népszerűségét. És harmadszor, azokat, akik tiltakoznak ellene, megszólják és bántalmazzák. Ma Nagy-Britanniában mindhárom faktor létezik. Soha nem gondoltam volna, hogy ezt megélem. És ezért nem hallgathatok. Mivel nemcsak a zsidókat fenyegeti veszély, hanem az emberségünket is.

 

House of Lords debate on Antisemitism 2018 | Rabbi Jonathan Sacks

On Thursday 13th September 2018, Rabbi Lord Sacks spoke in a House of Lords debate on antisemitism in Britain. Learn more about Rabbi Sacks’ work at https://www.rabbisacks.org

 

zsido.com

Megszakítás