Ősi, hasmóneus-kori műtárgyakat találtak Kelet-Jeruzsálemben hanuka utolsó előtti napján. A bökkenő csak az, hogy az értékes lelet nem egy régészeti feltáráson került elő, hanem egy arab férfi otthonából – számol be az Arutz7 internetes portál.

 

Forrás: izraeli rendőrség

Nem mondhatjuk, hogy ez a hanuka ne bővelkedett volna fantasztikus leletekben, akár pénzérmékről, lámpásokról vagy a makabeusok sikeres ellentámadásainak nyomairól beszélünk. Arra azonban nem számítottak a régészek, hogy ilyen váratlan környezetben bukkan fel még az ünnep legvégén egy újabb történeti emlék.

A megtalált tárgyak a polgári időszámítás kezdete előtti I. évszázadból származnak. Található köztük például egy, a hasmóneusok korából, Matitjáhu Antigonusz az utolsó hasmóneus király idejéből származó érme, melyet a Szentély menórájának, vagyis hétágú lámpásának képe látható, valamint egy pecsét, melyen a héber nyelvű felirat mellett egy olajmécses képe is szerepel.

Az értékes lelet egy harmincas éveiben járó, Kelet-Jeruzsálemben lakó arab férfi otthonából került elő. A rendőrség jeruzsálemi kerületi egysége házkutatás közben fedezte fel a több tucat, igencsak értékes pénzérméből álló leletet. A férfit előállították, a pénzeket pedig a rendőrség jeruzsálemi főhadiszállására szállították, és ott várják, hogy az Izraeli Régészeti Hatóság megkezdje a részletes szakértői felmérést. Az antik tárgyakkal kapcsolatos törvényszegések elkövetői az izraeli jog szerint legfeljebb öt évre szóló börtönbüntetésre ítélhetők.

 

Olajlámpást találtak a hasmóneusok korából

Kétezer éves, a hasmóneusok korából származó olajlámpásra bukkantak a kutatók Jeruzsálemben.