Újszerű módon hívják fel a figyelmet a szombat fontosságára New York utcáin.

Nem egyszerű felhívni a New York-iak figyelmét bármire is, különösen nem péntek délután, pláne nem Manhattanben. Amikor tehát Chana Mushka Mishulovin elhatározta, hogy a szombati gyertyagyújtás micvájának fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, és a gyertyagyújtás gyakorlatát szeretné minél szélesebb körben elterjeszteni, igencsak kreatívnak kellett lennie.

Az általa útjára indított, #LetsChalkShabbat elnevezésű – a név a talk – beszél és chalk – kréta szavak rímelésére játszik rá – mozgalom meglepően újszerű módon hívja fel zsidó nők és lányok figyelmét a különleges, hetente ismétlődő micvára. Péntekenként egy csapat elhivatott nő vonul ki az utcákra krétákkal, stencilekkel és gyertyacsomagokkal, hogy teljesítsék küldetésüket: a szombati gyertyagyújtás parancsolata fontosságának hirdetését.

„Elámultunk, amikor megtudtuk, mennyi zsidó lakik a városban” – mondta Mishulovin. – „Tudtam, hogy nem tudok hozzájuk egymagam eljutni, és olyan lehetőséget kerestem, aminek segítségével több embert elérhetek, mindenkit a saját ritmusában.” Az önkéntesek lelkes csapata krétaspray és stencilek segítségével, de néha egyszerűen csak szabad kézzel színes emlékeztetőket rajzol a város járdáira: gyertyákat és más szombati jelképeket, hogy felhívják a járókelők figyelmét: közeledik a hetedik nap, ne feledkezzenek meg a gyertyagyújtásról. A helyi szerveződésként induló mozgalom hamar elterjedt a városban.

A szervezet krétát és gyertyagyújtáshoz szükséges kis csomagokat biztosít hetente önkéntesek tucatjainak, akik aztán metróállomásokon, múzeumok előtt, turisták által kedvelt helyeken és iskolák környékén is terjesztik a szombati gyertyagyújtás fontosságának üzenetét. „Az emberek boldogok, hogy zsidó üzenetet és képeket látnak az utcán. Megállnak, és megkérdezik: ’Maguk az a család, amelyik azt a krétás dolgot csinálja? Köszönöm, hogy emlékeztettek a szombatra!’”

Az emlékeztetésen túl informatív funkciót is ellátnak a krétarajzok, mivel így közlik a gyertyagyújtás aktuális időpontját is. Mivel a gyertyákat 18 perccel naplemente előtt kell meggyújtani, ezért az időpont hétről hétre változik. Az önkéntesek igyekeznek beszédbe elegyedni a járókelőkkel, és szombati csomagokat osztogatnak, melyek gyertyát, gyufát és egy rövid szombati ismertető tartalmaznak, valamint a gyertyagyújtás áldását héberül és angolul.

A Rebbe gyakran beszélt a gyertyagyújtás fontosságáról, és arról, hogy a zsidó lányoknak hároméves koruktól részt kell venniük e fontos micvában, hogy szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt világosságot hozzanak a földre. „Az egész világ rákap a projektre.”- mondta Frieda Warmflash, projektigazgató. „Élővé, izgalmassá válik, ez az életünk.” A #LetsChalkShabbat mozgalom ugyanis újabb és újabb városokra, illetve városrészekre terjed ki, elterjesztve a Rebbe üzenetét. Bárki csatlakozhat – nem kell hozzá más, mint egy pár színes utcakréta és a szándék, hogy világosságot hozzunk a földre. Stencileket az info@letschalkshabbat.com oldalon rendelhetnek az érdeklődők.

zsido.com

Forrás: chabad.org