1798-ban, Szukkot félünnepén fegyveres katonák jelentek meg a lijádi-i Snéur Zálmán rabbi otthonánál, hogy letartóztassák a chábád hászid irányzatát megalapító rebbét. A rebbe, a bibliai tanácsot követve „elrejtette magát egy pillanatra”, és elrejtőzött a cár kopói elől, akik így üres kézzel távoztak.

Ám később úgy döntött, nem fog ellenállni a letartóztatásnak. A döntést valószínűleg egyik legközelebbi haszidja, Smuel Munkesz rabbi hatására hozta meg, aki azzal érvelt: ha Snéur Zálmán rabbi valódi rebbe, akkor nincs mitől félnie – ha meg nem, akkor megérdemli a sorsát azért, hogy elbolondított több ezer haszidot.

Így aztán, mikor Szimchát Torá ünnepének másnapján újra érte jöttek, a rebbe hagyta, hogy letartóztassák és elfüggönyözött kocsival, erős fegyveres kísérettel indítsák útnak Pétervár felé. A letartóztatás csütörtökön történt, így másnap a sábesz közeledtével a rebbe megkérte fogva tartóit, hogy szakítsák meg útjukat a szombat idejére.

Természetesen elutasították a kérését, ám hamarosan kénytelenek voltak revideálni nézetüket: először a kocsirúd tört ketté, majd az egyik ló pusztult el váratlanul, azután az új lovak egyszerűen nem tudták az út közepéről elmozdítani a kocsit. Végül a szombatot az út melletti mezőn kellett tölteniük, ahova – a rebbe engedélyével – áttolták a kocsit.

A fenti történethez a hatodik lubavicsi rebbe, Joszéf Jichák Schneerson rabbi a következő kommentárt fűzte: a rebbe utazása Pétervárra tisztán alátámasztja azt az állítást, miszerint ami egy cádikkal történik – különösen, ha az illető a zsidók vezetője –, az csak és kizárólag a cádik hozzájárulásával történhet. Minden cádik uralja a materiális dolgokat. Amit a Tóra mond a teremtett világról, az eldöntött: minden világi kérdés a Tóra uralma alá tartozik.

Snéur Zálmán rabbi ötvenhárom nappal később szabadult ki a fogságból. Ezt a napot, kiszlév hó 19-ét (idén december 19.) a haszidizmus új éveként ünnepeljük azóta is, mely napon világszerte összejöveteleken emlékeznek meg a Chábád irányzat megalapítójáról.

Megjelent: Gut Sábesz 25. évfolyam 2. szám – 2022. október 6.