Idén augusztus elején megkezdődnek a tényleges építési munkálatok a tel-avivi metró első szakaszán.

A Petach Tikvából induló un. piros vonal Bné Brak, Ramat Gan és Tel-Aviv városokon át fog vezetni Bát Jámig. A pálya nagy része a föld alatt húzódik. Az előkészületi földmunkák után, várhatóan 2016 végén, indítják be azt a négy hatalmas fúrópajzsot, melyek a tel-avivi központi vasútállomástól dél, illetve kelet felé haladva elkészítik az alagutakat. Ezek teljesen automatizált gépek, melyek egyenként négyezer tonnásak, százötven méter hosszúak és mintegy tizennégy méter átmérőjű járatot fúrnak, amelyet mindjárt vasbetonnal is kibélelnek.

A tervek szerint a munkálatok mintegy hat évig tartanak és összesen 17 milliárd sékelbe (több mint 1200 milliárd forintba) kerülnek majd. Persze ez az összeg változhat, hiszen 2010-ben a becslés még 11 milliárd sékelről szólt, ami azóta fokozatosan emelkedett.

A munkák természetesen hatalmas közlekedési káoszt fognak okozni. Számos utcát, teret, csomópontot lezárnak és a forgalom kevesebb sávra szűkül majd le. Ezért több helyen nagy autóparkolókat alakítanak ki, ahonnan ingyenes busszal lehet majd Tel-Aviv központjába érkezni.

A tel-avivi metró ötlete nem új, először 1936-ban merült fel. Akkor a városnak már 150 ezer lakosa volt, de a terv hamar lekerült a napirendről. Erről írt Natan Alterman is a versében:

Ismét a kisujját nyújtotta a jövő
És ismét elillant, a csibész!
Már majdnem földalattink épült
de íme, csalódás
be kár.

1959-ben egy másik terv kéregvasutat javasolt Tel-Avivban. 1970-ben Simon Peresz bizottságot hozott létre, amely Tel-Aviv és környékének tömegközlekedését volt hivatott rendezni. 1973. áprilisában az akkori miniszterelnök, Golda Meir bejelentette a metróépítést, ám a Jom Kippuri háború miatt ebből nem lett semmi. 1983-ban egy újabb bizottság javasolta a metrót, majd 1987-ben az a határozat is megszületett, hogy az első vonal Petach Tikvából induljon. A kilencvenes években az Izraeli Vasúttársaság nagyarányú fejlesztésekbe kezdett, így a földalatti háttérbe szorult. A Pénzügyminisztérium sem támogatta a tervet, túl drágának találták. 2003-ban végül kiírták a pályázatot a piros vonalra, 2006-ban egy társaság ezt meg is nyerte, ám 2010-ben felbontották vele a szerződést és egy állami vállalatra bízták a beruházást. Néhány évnyi előkészítő munka után most már talán látni a fényt az alagút végén.

 

Dan Diamant

(a ynet site alapján)

Megszakítás