Erősödik az antiszemitizmus néhány holland iskolában, különösen a muzulmán diákok körében, derül ki a kormány megbízásából készített felmérésből. A tanárok eszköztelenek érzik magukat a jelenséggel szemben.

Az eredményeket publikáló 55 oldalas jelentés címe: „Két világ, két valóság – Hogyan kezeld tanárként?”. A felmérés, amely iskolai látogatásokon és tanárokkal való beszélgetéseken alapul, tavaly januárban készült. A pedagógusok úgy érzik, hogy képtelenek változtatni a mélyen gyökerező előítéleteken és bizonyos diákok erőszakos magatartásán, beleértve a zsidók elleni sztereotípiákat is. Az egyik tanárnő, aki a demokratikus értékek és a diszkrimináció elleni programot vezet, arról számolt be, hogy az egyik marokkói származású diáklány felállt és azt mondta neki: „ha lenne egy Kalasnyikovom, lelőném az összes zsidót”.

A tanárt sokkolta a jelenet és azt kérte a lánytól, hogy képzeljen el egy 5 éves zsidó kislányt, akinek semmi köze Izrael politikájához, de mint elmondta, a marokkói lányban nem volt semmi empátia, azt válaszolta, hogy „a zsidóknak pusztulniuk kell”. Az antiszemita viselkedést otthonról hozzák a gyerekek, közben pedig a holland diákok körében egyre erősebb a bevándorlók elleni indulat – hívja fel a figyelmet a jelentés a jelenség kéttős veszélyeire – olvasható a jta.org-on

 

Kép: emersontoday.wordpress.com

 

Megszakítás