Április végén tizenkettedszer rendezték meg az Élet menete felvonulást. A tömeg az Astoriától egészen a hídfőig ért. Indulás előtt Székhelyi József színművész azt mondta: "mi, most élők, mindannyian karöltve, kéz a kézben, szív a szívben, lélektől lélekig együtt és mindig együtt menetelünk az életért".

Ezt követően Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete felavatta Kelemen Zénó szobrászművész Élet menete című szobrát, majd Hegedűs D. Géza színművész, az alapítvány felügyelőbizottsági tagja beszédében kiemelte: az Élet menete hitvallása az, hogy "Soha többé nem engedjük, hogy a nemzetünket megfosszák értékes, fontos, szerethető, hasznos tagjaitól

Douglas Davidson, az Egyesült Államok külügyminisztériumának antiszemitizmus- és holokausztügyekkel foglalkozó különmegbízott nagykövete arról beszélt, hogy "bizonyosan fájdalmas a magyaroknak bevallani, hogy a nácik nem egyedül hajtották végre ezeket a deportálásokat", hanem "helyi segítséget vettek igénybe rémtetteik végrehajtásához", melynek során kevesebb, mint két hónap alatt 145 vonattal 440 ezer zsidó embert szállítottak koncentrációs táborokba, elsősorban Auschwitz-Birkenauba.

Az Élet menetén részt vett mások mellett Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Rogán Antal, a most záruló ciklusban a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselőjelöltje, Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője, Schiffer András és Szél Bernadett, az LMP társelnökei, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Vadai Ágnes, a DK alelnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, illetve Mécs Imre volt liberális és szocialista képviselő. Ott volt a megemlékezésen Guido Westerwelle volt német külügyminiszter is.

 

Forrás: atv.hu

Megszakítás