Ukrajna főrabbija azt mondja, hogy titkos hangfelvételeket készítő eszközöket és más, kémkedésre utaló jeleket találtak az ukrán főváros egyik legnagyobb zsinagógájában.

A hírt Moshe Azman, a két ukrajnai ortodox főrabbi egyike jelentette be. A helyiségeket és a látogatókat megfigyelő embereket a zsinagóga saját biztonsági szolgálata fülelte le, és az épület ez után végrehajtott, gondos átfésülése során bukkantak a poloskákra „Isten Házában”, ahogy Azman rabbi nevezte a zsinagógát, elítélve a megfigyelő tevékenységet.

„Kötelességem hangsúlyozni aggodalmamat azon akciókkal kapcsolatban, melyek nemcsak a mi közösségünket veszélyeztetik, és az antiszemitizmus kifejezésének tekinthetők, hanem a nemzet egészét is hiteltelenné teszi.” – mondta. Azman emberei nemcsak az ukrán hatóságokat, de izraeli kollégáikat is értesítették a felfedezésről. Gyanúja szerint a bűnüldözésben résztvevő, magas rangú tisztségviselők állhatnak az ügy hátterében.

Azman rabbi

Azman a kormánytól magyarázatot, a megfigyelési akció kezdeményezői ellen pedig jogi eljárást követelt. A kommunista Szovjetunióban, melynek Ukrajna is része volt, a zsidó közösségeket és egyéneket is megfigyelték.

A főrabbi állásfoglalásában azt is elmondta, hogy ő és más zsidó közösségi vezetők is felemelték már a szavukat az Ukrajna ellehetetlenítését célzó, az antiszemitizmust eszközként használó orosz propaganda ellen.

A kijevi Brodszki zsinagóga, ahol a lehallgató készüléket találták

zsido.com

 

Forrás: Arutz7

Megszakítás