A nagy-britanniai zsidók körében nem kérdés Izrael létjogosultsága (90% támogató), de az ország politikájával kapcsolatban már jóval nagyobb a megosztottság. Úgy tűnik, a szigetország lakói is békét szeretnének a Közel-Keleten, ugyanakkor abban szinte teljes az egyetértés, hogy Izraelnek meg kell védenie magát.

A brit zsidók 84 százaléka büszkeséget érez Izrael a tudományokban és a művészetekben elért érdemei miatt.

A válaszadók körülbelül fele úgy véli, hogy az izraeli kormány „folyamatosan akadályozza, hogy érdemi előrelépés történhessen a béketárgyalásokon”. Háromból ketten így is ellenzik az Izraelt sújtó szankciókat, de egy nem elhanyagolható kisebbség (24%) tudna támogatni bizonyos szankciókat annak érdekében, hogy az izraeli kormányt politikájának módosítására kényszerítsék.

Az Ipsos MORI kutatócsapatának felmérése alapján a megkérdezettek 71 százaléka szerint nincs alternatívája a „két állam” megoldásnak. Abban egységes az álláspont, hogy a Hámász tavalyi rakétatámadásaira adott izraeli válasz indokolt volt (93% vélekedik így), abban viszont annál inkább, hogy a reakció arányos volt-e (56%) vagy sem (37%).

20151120_1

A válaszadók háromnegyede a telepek bővítésében látja a béke fő gátját, 58 százalékuk tart attól, hogy Izrael apartheid-államként rögzülhet a világ szemében, ha olyan területeket tart meg, ahol több arab él, mint zsidó.

2010-ben volt egyébként utoljára hasonló felmérés Nagy-Britanniában, akkor az Institute for Jewish Policy Research jóvoltából.

A magukat „cionistának” vallók aránya jelentősen csökkent azóta (72%-ról 59%-ra), a kutatók azonban elsősorban a szó jelentésének változásával magyarázzák ezt, nem az Izraeltől való elfordulással.

Munkatársunktól (az Ipsos MORI felmérése alapján, melyre 2015 márciusa és júliusa között került sor, 1131 brit zsidó válaszadó megszólaltatásával).