Összeállításunkban különleges mécsestartókat mutatunk be.

A fagyos Szibériában, közelebbről Tomszkban stílszerűen jégből készült menórát állítottak fel. A három méteres alkotás a várakozások szerint egészen peszáchig áll majd, vagyis addig, amíg fel nem melegszik az idő. Gitty Kamintzky rebecen és férje, Levi Kamintzky rabbi, a tomszki Chábád küldöttek elmesélték, hogy a mécsestartót egy hét alatt készítette el egy művész. „15 éve élünk itt, de ez az első alkalom, hogy jégből készült menórát állítottunk” – mesélte Gitty. A menórát jól látható Dávid-csillag díszíti a jeruzsálemi Siratófal köveit mintázó alapzat felett.

A Kamnitzky házaspár az elmúlt másfél évtized során rengeteg vallási, illetve gyermek és ifjúsági programot és közösségi ünnepséget szervezett. Azt mondják, hozzávetőlegesen ötezer zsidó él a városban, de pontos számot lehetetlen mondani. Tomszkban november és március között soha nem megy mínusz két fok fölé az átlagos hőmérséklet, így nem kell attól tartani, hogy egy hirtelen felmelegedés tönkretenné a műalkotást.

A tomszki zsinagóga 120 éves múltra tekint vissza. Mellette már áll a Chábád-központ új épülete, melyet a Kamnitzky házaspár reményei szerint már tavasszal használatba vehetnek gyermekek kulturális és szabadidős központjaként. Az új központ elhelyezkedése szimbolikus: „Az egymás mellett álló régi és új épület a szibériai zsidó élet újjáéledését jelképezi” – mondta a rebecen.

A Sykesville-i városházán megtartott hanukai gyertyagyújtáson egy teljesen másfajta menórában lobbantak fel a lángok. A helyi Chábád-központot 2012-ben nyitotta meg Sholly Cohen rabbi feleségével, Feigével, aki a mai napig a központ programigazgatójaként működik. A házaspár annak idején rabbi nélküli közösséget keresett, így találtak rá Carroll megyére: „A közösség számára olyan helyet teremtettünk, mely lehetőséget ad a tagoknak arra, hogy újra csatlakozzanak a közösség egészéhez… Fényt hoztunk a közösségbe, és visszahoztuk az időseket [a zsidósághoz], és természetesen a fiatal családokat is visszahoztuk, hogy közösen ünnepeljük a zsidó ünnepeket.”

A Carroll megyei Chábád-központ körülbelül 180 centiméter magas menórájának építésében több mint hatvan gyermek vett részt. Az építkezés során több száz legókockát használtak fel. Az ötlet Cohen rabbitól származott, a megvalósítás pedig feleségét, Feigie-t dicséri, aki rendszeresen tart klubdélutánokat gyerekek számára, melyen izgalmas projektek során ismerkedhetnek zsidó gyökereikkel. „Minden hónapban valami mást készítünk, és ebben a hónapban, hanuka alkalmából, menórát készítettünk és díszítettünk. Végül egy legóból készült menórát készítettünk úgy, hogy miután befejezték a saját kis menórájukat, a sarokban készülő nagy hanukiján dolgoztak. Két kilencéves fiú vezette a munkálatokat, és körülbelül két óra alatt készültek el a művel.”

Jégből készült menóra Tomszkban

Eközben a berlini Brandenburgi kapunál Európa legnagyobb menóráját állították fel. A tíz méteres hanukija lángjait az ünnep első napján kétezer érdeklődő, többek között miniszterek és egyéb tisztségviselők jelenlétében gyújtották meg. Az ünnepségen részt vett Jehuda Teichtal rabbi, a németországi Chábád vezető rabbija, aki az auschwitzi haláltábor felszabadításának közelgő 75. évfordulója alkalmából emlékezett meg az eseményről, és ítélte el egyben a többi felszólalóval együtt az egyre növekvő antiszemitizmust. „Az antiszemitizmus méreg, függetlenül attól, honnan jön. Nem adjuk be a derekunkat.”

Berlini menóra

Izrael legnagyobb hanukai menóráját a Gázából indított rakétáktól sokat szenvedő Szderot városában állították fel. A 12 méter magas menórát a Keresztények Izraelért elnevezésű holland  szervezet adományozta a szderoti lakosokkal való szolidaritása jeléül. A hanukiját az ünnep kezdetét megelőző héten adták át többek között a Szochnut (Zsidó Ügynökség) elnöke, Jicchák Herzog, valamint Álon Dávid szderoti polgármester részvételével. Az átadási ünnepségen jelen volt Binyomin Jacobs hollandiai főrabbi, valamint az adományozó szervezet elnöke, Pim van der Hoff is. A Keresztények Izraelért az izraeli Keren Hájeszod alapítványon keresztül támogatja a Szochnut azon programjait, melyek a gázai övezet lakóit segítik.

Szderoti menóra

Jicchák Herzog így méltatta az eseményt: „Ez a hatalmas hanukija, mely Hollandiából egészen Szderotig utazott, jelképezi azt a hatalmas támogatást, melyben a gázai határon élők részesülnek Izrael barátainak részéről, akik a világ minden táján megtalálhatóak. Szívet melengető az a szolidaritás, melyet a Keresztények Izraelért szándékozott kifejezni Szderot és a környékbeli közösségek lakóinak számára. Reméljük, hogy a gyertyák fénye csöndet és nyugalmat hoz minden itt élő számára. A Zsidó Ügynökség az Észak-Amerikai Zsidó Közösségekkel és a Keren Hájeszoddal együttműködve továbbra is támogatja a gázai határon élőket.”

zsido.com

Forrás: Jpost, baltimoresun, dw.com, Arutz7