A Google elhatárolódik a keresője által feldobott szélsőséges tartalmaktól.

A Google keresője szereti kitalálni a gondolatainkat. Amikor írjuk be a szöveget, máris lehetőségeket kínál fel abban a témában, amiben keresünk. Ilyenkor figyelembe veszi az algoritmus, hogy az adott témában mire kíváncsiak a legtöbben.

Ha angolul keresünk, akkor a Jews (zsidók) szóra eddig feldobta azt a találati lehetőséget, hogy „are Jews evil”, tehát kb. azt, hogy a zsidók gonoszok. A Guardian beszámolója szerint ez a találat mostantól nem jelenik meg automatikusan. A Google nem csak ezt, de a nőkkel kapcsolatos agresszív keresési javaslatokat is levette – olvasható a jta.org összefoglalójában.

A cég szóvivője elmondta: „a keresési eredmények az interneten fellelhető tartalmakból indulnak ki. Ez azt jelenti, hogy néha kellemetlen módon jelenik meg egy téma. Ezek nem tükrözik a Google saját véleményét, meggyőződését. Vállalatként fontos értéknek tartjuk az eszmék és kultúrák sokszínűségét.”

A felhasználók által indított keresések 15 százaléka minden nap új, tehát előbukkanhatnak váratlan, vagy kellemetlen tartalmak – tette hozzá a szóvivő, hangsúlyozva, hogy mindent megtesznek az algoritmusok beállításainál, hogy szűrjék az olyan témákat, mint a pornográfia vagy gyűlöletbeszéd, de ez „nem egy egzakt tudomány”.

 

Kép: google