Ismét visszatért Budapestre Orian Shukrun, aki haszid dalokat előadva billentyűs játékával nagyszerű zenei hátteret teremtett a  Pesti Stiebel – Vörösmarty utcai zsinagóga szombati hávdálájához, s ezzel kezdetét vette a jövő vasárnap este záruló 5782-es zsinagógai esztendő utolsó hónapja. Elul egyik legfontosabb imaalkalma a Szlichot (közösségi imák összessége, melyekben az Örökkévaló megbocsájtását kérjük), amelynek eredetét a Talmudban találjuk meg:

„Az Örökkévaló beburkolózott, mint egy előimádkozó és megmutatta Mózesnek a (Szlíchot) imarendet, mondván: amikor a zsidók vétkeznek előttem, mondják el ezen imákat és én megbocsátok nekik”.

Faith Ásertől, a budavári zsinagóga rabbijától megtudtuk, hogy a szlichot időtartama változó. Mindig szombattal kezdődik és legalább négy napig tart. A jövő szombattól (szeptember 24.) azonban nem lenne ennyi a másnap este beköszöntő ros hásánáig – ezért idén az ezt megelőző szombaton, szeptember 18-án kezdődött el.

A hávdálá szertartását követően a szokásoknak megfelelően énekkel, itallal és étellel készültek a Pesti Stiebelben az imára. Mindez felkészülés az újévre, aminek jelentőségét az is érzékeltette, hogy az EMIH szinte valamennyi rabbija jelen volt az askenázi szokásokat követő imaalkalmon.

A közelgő őszi nagy zsidó ünnepek jegyében a közösség – Oirechman Sámuel, a Pesti Stiebel rabbija vezetésével Orian Shukrun zenei kíséretével elénekelte az Avinu Malkeinu (Atyánk, királyunk) imát. Ezen a kumzicon elhangzott egy történet, amely a zsidó kötelék szilárdságáról szól.

Fotó: Chabad.org