Európában egyre több olyan szervezet működik, amely állami pénzekből, általában jogvédőként fellépve, nyíltan Izrael-ellenes akciókat szervez. Ezt elégelte meg most az izraeli kormányzat. Ha az európai kormányok nem lépnek, Izrael fog fellépni ellenük.

Az izraeli külügyminiszter-helyettes nemrégiben ismertette tervét az Európában működő Izrael-ellenes, radikális csoportok elleni fellépésről. Tzipi Hotovely egy sor megbeszélést tartott külügyminiszterekkel, európai országok nagyköveteivel. Felhívta a figyelmet arra, hogy Izrael válaszlépésként olyan jogszabályokat alkothat, amelyek kriminalizálhatják a szélsőséges európai NGO-kat (nem kormányzati szervezeteket). Izrael azt várja az európai államoktól, hogy állítsák le az ilyen szervezetek közvetlen támogatását, amelyek gyakran emberi jogi célokra hivatkozva végzik gyűlöletkeltő tevékenységüket – mondta Tzipi Hotovely.

Ezek a szervezetek 100-200 millió eurós támogatást kapnak évente európai kormányoktól. A külügyminisztérium példaként említi a Human Rights and International Humanitarian Law nevű szervezetet, ami a Birzeit Egyetem jogi karán működik és több mint 10 millió dolláros támogatást kapott összességében Dánia, Svédország, Svájc és Hollandia kormányaitól. A pénzből 24 Izrael-ellenes politikai szervezetet finanszíroztak az izraeli külügy adatai szerint – olvasható a israelnationalnews.com-on.

Az izraeli külügyminiszter a tárgyalásokon részletesen bemutatta a számadatokat, az európai diplomaták pedig közölték, hogy alaposan tanulmányozni kell az ügy részleteit.

Kép: foxnews.com

Megszakítás