Hogyan legyünk közösségben, ha el kell különülnünk a többiektől?

A zsidó élet alapvető eleme a közösség: a minjenben való imádkozás, közösen megült vallási és családi ünnepek, a Tórát tanulók zajától hangos bét midrás (tanház), vagy a betegek meglátogatása a zsidóság továbbélésének elengedhetetlenül fontos elemei. Ahogy bölcseink mondják: „tovim hásnájim min háechád” – az egynél jobb a kettő, vagyis közösségben mindig jobban és könnyebben mennek a dolgok. Ahogyan azonban mostani tapasztalataink mutatják, vannak helyzetek, amikor éppen, hogy távolságtartásra van szükség. A „social distancing”, vagyis a társadalmi távolságtartás fogalma a koronavírus terjedésével és az egyre szigorúbb intézkedések bevezetésével világszerte egyre ismertebbé válik.

Bölcseink gyakran hangsúlyozzák, hogy az emberi élet védelme mindenek fölött áll, ami jelen esetben azt jelenti, hogy egészségünk megőrzése és lehető legnagyobb fokú védelme érdekében érdemes minél inkább betartanunk a távolságtartást, a másoktól való elkülönülést.

Vannak a zsidóságban imák, melyet csak legalább tíz zsidó férfi jelenlétében lehet elmondani. Ezek egyike a gyászolók kádisa, melyet a gyászévben, illetve az elhunyt jórcájtján, halálozási évfordulóján mondanak el a hozzátartozók. Érthető, hogy a karanténban, vagy otthoni elkülönítésben levők számára is fontos, hogy a kádis elmondására sort kerítsenek. Ahogy korábban már bemutattuk, az izraeli Cohár szervezet kezdeményezésében elindult egy segítő program és most a Chábád is kihirdette ezt. A kérdőívet ezen a linken találják meg az érdeklődők. Az ingyenes szolgáltatás hangsúlyozottan csak a koronavírus által érintett személyeknek szól, akiknek egyéb ok miatt van szüksége segítségre a kérdésben, annak a chabad.org és a Collel Chabad által közösen kínált, fizetős kádismondó program áll rendelkezésére.

A programban kizárólag önkéntesek vesznek részt. A szervezők hangsúlyozzák, hogy ha egy kérvényezőnek mégis lehetősége van minjenben elmondani a kádist, mindenképpen tegye meg. Aki szeretné a szolgáltatást igénybe venni, egyszerűen töltse ki a fenti linken található kérdőívet, és a Chábád önkéntesei elmondják a szükséges időben a kérvényező nevében a gyászolók kádisát.

 

zsido.com