A két ország kapcsolatának szorosabbra fűzéséről tárgyal Izraelben Angela Merkel.

Angela Merkel több minisztere kíséretében közös kormányülést tart csütörtökön Jeruzsálemben az izraeli kabinet tagjaival, noha – mint a helyi média értékelte – a két ország viszonyának ártott a palesztin kérdésről vallott eltérő álláspont.

A közös kormányülések Ehud Olmert miniszterelnöksége idején elkezdett hagyományát folytatják a két ország vezetői, amikor évente találkoznak felváltva Berlinben vagy Jeruzsálemben.

Jelentős diplomáciai gesztusnak tekinthető, hogy a korábbi látogatásaitól eltérően a német kancellár ezúttal nem keresi fel Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnököt, és nem találkozik palesztin politikusokkal.

Tegnap este Merkel a repülőtérről egyenesen a jeruzsálemi miniszterelnöki rezidenciára hajtott, ahol díszvacsorán látta őt vendégül az izraeli kormányfő és felesége.

A kancellár ma reggel először a Jad Vasem holokauszt múzeumba látogat, ahol koszorút helyez el a második világháború hatmillió zsidó áldozatának tiszteletére emelt Emlékezés Csarnokában. Ezt követően tiszteletbeli doktori címet vesz át a Haifai Egyetemtől az Izrael Múzeum épületében, ahol diákokkal is találkozik.

Később Reuven Rivlin államelnökkel találkozik, majd egy rövid sajtótájékoztató után Benjámin Netanjahuval folytat négyszemközti megbeszélést. A Háárec című újság honlapja szerint Irán és a Gázai övezet áll majd tárgyalásaik középpontjában.

MTI/zsido.com