A Sarm es-Sejkben rendezett konferencia végén az egyiptomi elnök közölte: magas szintű munkacsoport fog dolgozni a terven arab vezérkari főnökök felügyelete alatt. A konferencia résztvevői egyben felszólították a Jemenben lévő Houti harcosokat, hogy hagyják el a fővárost és tegyék le a fegyvert.

A közös hadsereget a növekvő fenyegetésekre hivatkozva hoznák létre, ami Jementől Szíriáig erősödik a térségben. Az egyiptomi elnök Abdel-Fattah el-Sissi a konferencián kifejtette: az arab államok óriási kihívásokkal kerültek szembe. A már említett munkacsoport feladata lesz a közös katonai erő szerkezetének, működési mechanizmusának és logisztikájának kidolgozása. A korábbi hasonló kísérletek kudarcba fulladtak a megosztott arab világban. Szaud-Arábiának nemrég sikerült összehoznia egy alkalmi koalíciót az Iránnal szövetséges Houti harcosok ellen, akiket Jemen területén támadnak. A konferencián megerősítették: folytatódnak a támadások, ameddig nem vonulnak vissza és nem teszik le a fegyvert.

A régió egy összetett és veszélyes problémahalmazzal néz szembe: egyre jobban felerősödnek a konfliktusok Jemenben és Líbiában, polgárháború van Szíriában már ötödik éve, a legnépesebb arab államnak, Egyiptomnak, pedig a militáns iszlámmal kell szembenéznie. Az Egyesült Államok, a nagyhatalmak és Irán közti esetleges nukleáris megállapodás pedig aggasztja a szunnita arab vezetőket, mert Irán befolyása tovább nőhet a térségben. Úgy vélik, a líbiai káosz felszámolása lehetne a közös haderő egyik fontos erőpróbája. Az egyiptomi elnök az arab államok és a nyugat egységes fellépését sürgette a militáns csoportokkal szemben Líbiában és másutt. Korábban légicsapást rendelt el az Iszlám Állam líbiai harcosai ellen, miután azok lefejeztek 21 egyiptomi kopt keresztényt.

Kép forrás:

Arab leaders announce joint army to counter regional threats

SHARM EL-SHEIKH – Arab leaders at a summit in Egypt announced Sunday the formation of a unified military force to counter growing security threats from Yemen to Libya, as regional heavyweights Saudi Arabia and Iran engage in sectarian proxy wars..