A két állam energiaügyi miniszterei egy lehetséges földgázvezetékről is egyeztettek nemrég.

Hamarosan még nagyobb jelentőségű projektek is kezdetüket vehetik Izrael és Törökország között az energiaszektor területén. Minderről egy találkozó keretein belül egyeztettek Isztambulban a két állam legfőbb illetékesei – adta hírül az Algemeiner.

Csütörtöki találkozójukon Yuval Steinitz izraeli és Berat Albayrak török energiaügyi miniszterek egy földgázvezeték-rendszer kiépítésének lehetőségét is felvetették, amelyen keresztül izraeli földgázt szállítanának Törökországba. Steinitz beszámolója szerint „megegyeztek, hogy azonnali párbeszédet indítanak a lehetőségek és kivitelezés körülményeinek megvizsgálására”.

A találkozó jelentőségét növeli az a tény is, hogy első alkalommal rendeztek hasonlót azóta, hogy az Izrael és Törökország között fennálló kapcsolatok rendeződni kezdtek. A megbeszélés során a két vezető arról is egyeztetett, hogy Törökország milyen módon tudna segíteni az áram és más energiaforrások eljuttatásában a palesztin emberek számára.

„Fontos a biztonságunk megőrzése” – mondta Steinitz. „De ha a török kormány és vállalatok segítenek a gázai emberek életkörülményeinek javításában, akkor minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ez sikerüljön” – tette hozzá az izraeli miniszter.

zsido.com

 

Kép forrása: Algemeiner

Megszakítás