Közeledik a Peszách!
A Peszách ünnep egyik alaptörvénye az ún. cháméc-tilalom. Cháméc (szó szerint „kovászos”) az olyan élelmiszer, mely gabonalisztet tartalmaz, és 18 percnél tovább vízzel érintkezett. Az ilyen élelmiszer fogyasztása Peszáchkor tilos és kötelező az ünnep előtti nap délelőttjén a lakásban található minden, kovászt tartalmazó élelmiszert megsemmisíteni vagy nemzsidónak eladni. (Ez utóbbit helyes egy kompetens rabbi segítségével megtenni – a szerkesztőségen keresztül mindenki segítséget kérhet ehhez.)
Nyilvánvalóan cháméc élelmiszerek: a kenyérfélék, a péksütemények, a tésztafélék, a sör, a whisky, a gabonapelyhek és -csírák, a liszt stb. A következő élelmiszereknél is fennáll a cháméc veszélye: mustár, majonéz, húskészítmények, pótkávé, instant tea, levesporok, bébiételek, fűszerek, ízesítők, szárított gyümölcsök, mogyoró és diófélék és más magok stb.
Ezeken kívül az áskenáz közösségekben nem fogyasztanak Peszáchkor rizst, kölest, kukoricát, babot, borsót, szezámmagot, mustárt, földimogyorót és napraforgómagot sem. Egész évben csak olyan élelmiszert vásároljunk, amelyen elismert hechsér (rabbinátusi bizonyítvány) van. Ezen belül Peszáchkor csak olyan élelmiszer ehető, amelyen a hechsér azt jelzi, hogy a termék alkalmas peszáchi fogyasztásra. (Zöldség- és gyümölcsféléket, tojást és élőhalat bárhol lehet venni.)

Várjuk a zsidó élettel, a háláchával kapcsolatos kérdéseiket.

Megjelent: Gut Sábesz 6. évfolyam 22. szám – 2015. március 21.

 

Megszakítás