Szombat éjszaka szakadó esőben nekiindulni egy kultúrprogramnak elég nagy elhivatott­sá­got sugall, nem csoda, ha a Mú­zeumok éjszakája programban résztvevő intézményekben a szervezők szkeptikusan néztek az est elé. Hogy más programokon mit tapasztaltak, azt persze nem tudom, de a programba évek óta szervesen beépülő Nyitott Zsinagógák Éjszakáján ezek az aggodalmak alaptalannak bizonyultak. Az EMIH zsinagógáiban (Budapesten és két vidéki helyszínen) és a „Rabbi a buszon” járaton közel ezer látogató vett részt a különleges éjszakán – sőt, inkább hajnalba nyúló éjszakán, hiszen pl. a Vasvári Pál utcai zsinagógából hajnali fél 4 körül távoztak az utolsó érdeklődők. A különböző helyszíneken a legváltozatosabb kérdésekkel találkoztak az előadók a kabbalától a kóserságon át a házaséletig minden témában.

Itt Oberlander Báruch rabbi, majd Megyeri András Jonatán várták a látogatókat és elsősorban a zsinagógák felépítéséről szóló előadásaikkal, amik az érdeklődő kérdések hatására aztán transzcendensebb irányba mozdultak el: mi van az élet előtt és a halál után és mi a célunk a kettő között – leginkább ezt firtatták a kérdések. „Tekintve, hogy a közönségben szép számmal voltak nem-zsidó honfitársaink, megragadtam a lehetőséget a noahiták 7 törvényének ismertetésére.” Ezek azok az előírások, amiket a zsidó vallás (ami nem térítő vallás) szerint a nem-zsidóknak be kell tartaniuk, és olyan alapértékek szerepelnek köztük, mint a vérfertőzésnek vagy az állatkínzásnak a tilalma.

Az egyik legnagobb érdeklődés a nemrég újból felavatott budavári zsinagógát övezte, ahol 20 perccel a nyitás előtt már sorállás volt. A zsinagóga rabbija, Faith Aser a hely történetéről mesélt a résztvevőknek: zsidó negyedekről, elrejtett zsinagógáról, középkori mikvéről, kiűzetésről… 

A 23.30-kor induló utolsó buszjáraton Kovács Gergely történész kísérte az utasokat.  Az út állomásai között a magyar zsidóság történetét ismertette a honfoglalástól a kongresszusi szakadásig. Először az Óbudai zsinagógában álltak meg, ahol kántor előadás és az első buszt kísérő Köves Slomó rabbi várta őket, itt a zsinagógáról és a zsinagógai kegytárgyakról tudhattak meg mindent az érdeklődők. 

Képgaléria

Megszakítás