Egy hónapja indult el az Alef Kids 5774-es tanéve. Ezalatt a rövid idő alatt már túl vannak egy sikeres évnyitó bulin, szukoti karneválon és számos izgalmas Alef Kids vasárnapon is. Szilánk Zsuzsát, az Alef Kids Alapítvány elnökét munkájáról és az idei év programjairól kérdeztük.

Gut Sábesz: Jelentősen kibővült az idei évre az AlefKids csapata. Te hogyan és honnan kerültél kapcsolatba a programmal?

Szilánk Zsuzsa: A családommal az Óbudai zsinagógába jártunk, és bár elköltöztünk a környékről, a kapcsolat a közösséggel megmaradt. Több barátnőm gyermeke is jár az AlefKidsbe, sok jót hallottam róla, így amikor Köves Slomó rabbi megkeresett ezzel a feladattal, örömmel mondtam igent.

G.S: Ma már nem csak” vasárnapi iskola az AlefKids, hanem számos programot tömörítő szervezet. Mi minden tartozik az Alef csoportba?

Sz.Zs: Egyrészt bővült az AlefKids korosztálya, ahogy nőnek a gyerekek, úgy tolódik ki a korhatár. Mostanra megerősödött a BMC csoport, vagyis a 11-13 évesek számára szervezett bár/bát micva klub, és vannak, akik már onnan is kinőttek, de továbbra is szeretnének közösen tanulni és szórakozni, az ő számukra alakul az AlefTeens elnevezésű csoport. A kezdeti vasárnapi iskolából kialakult egy nagyon jó csapat, akikre építve sok más programot is tudunk szervezni. Nagyon sikeres volt a nyári táborunk és úgy tűnik, hasonlóan jó lesz a téli családi sítáborunk, amire már nagyon fogynak a helyek! Havonta egyszer sábátont, „ottalvós” közös szombat ünneplést tartunk a nagyobbaknak. Hihetetlenül jó, hogy a felnövekvő „gyerekeink” maguk is előállnak ötletekkel, hogy milyen programokat szeretnének. Az ünnepekhez kapcsolódó karneválok már hagyománynak számítanak, a gyerekek készülnek rájuk és nagyon várják őket. Ezek mellett az egyik legnagyobb idei munkánk az iskolai hittan oktatás megszervezése volt, mostanra már gördülékenyen megy minden, és a gyerekek nagyon élvezik az általunk bevezetett, kötetlen, informális és interaktív oktatást.

G.S: Hány gyerekkel vagytok kapcsolatban?

Sz. Zs: Vasárnaponként átlagosan 30 gyerek vesz részt az AlefKidsben és a BMC csoportban. Az ünnepekhez kapcsolódó karneválokon ennél jóval több, 150-200 gyerek vesz részt. Összességében körülbelül 500 gyerekkel vagyunk valamilyen szinten kapcsolatban. Most a hittan kapcsán nagyon sok új családdal tudtuk felvenni a kapcsolatot.

G.S:Milyen új programokkal rukkoltok ki idén?

Sz. Zs: A legizgalmasabb programnak a sítábor ígérkezik – aki szeretne csatlakozni, annak sietnie kell, mert tényleg nagyon kevés hely van már csak. A heti rendszerességű programok között a péntek esti foglalkozás egy különleges újítás. Eddig elsősorban a kicsik számára nyújtottunk programot az ima ideje alatt, most viszont külön kábálát sábát, vagyis szombatfogadó programot szervezünk a nagyobbaknak egy izraeli oktatóval.

G.S: Kik és hogyan csatlakozhatnak az AlefKidshez?

Sz. Zs: Minden gyermeket 0-15 éves korig nagy szeretettel várunk. A BMC klub első tagjai már ki is repültek, de szeretnének továbbra is együtt maradni, ezért nekik valami új program készülődik. 

G.S: Személy szerint melyik a kedvenc programod az AlefKidsben?

Sz.Zs: Szerintem a legjobbak a karneválok, amikor sok gyerkőcnek tudjuk játékosan megmutatni a zsidó élet szépségeit. Sokan innen kapnak kedvet, hogy csatlakozzanak a hetenkénti AlefKids programhoz.

Megszakítás