A Zomet Intézet kutatói „Sábát-barát” kommunikációs eszközt fejlesztettek annak érdekében, hogy növeljék a diaszpórában élő zsidóság biztonságát.

A Zomet Háláchá és Technológia Intézet, melynek célja a modern eszközök sábát-baráttá alakítása, bemutatta legújabb termékét: a kóser walkie-talkiet – adta hírül az Arutz Sheva. Az eszköz a hongkongi Chábád Ház felkérésére készült, azzal a céllal, hogy a zsidó joggal összhangban hozzájáruljon a biztonság növeléséhez.

A zsidó szervezetek és intézmények körében egyre nagyobb hangsúly kerül az önvédelemre, és egyre több helyen veszik ki részüket a biztonsági szolgálatból. Korábban sokan súlyos kritikát fogalmaztak meg a rendőrség lassú reakciója miatt a közelmúltban történt támadások során, nemrég pedig rabbik önvédelmi képzéséről szóló hír járta be a világhálót.

Az Intézet munkatársainak elmondása szerint szándékosan nem okostelefon fejlesztésébe fogtak, hiszen a walkie-talkie alkalmasabb a hatékony kommunikációra, még egy tömeges vészhelyzet során is – hiszen nem függ a hálózati kapcsolattól. A cél az volt, hogy – noha életmentés céljából bizonyos rabbinikus feltételekkel használhatóak a kommunikációs eszközök – olyan eszközt találjanak, ami a lehető legtöbb embernek ad lehetőséget a biztonsági szolgálatban való részvételre úgy, hogy közben a szombati törvényeket is messzemenőkig tiszteletben tartják.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy segítsünk a diaszpórában élő zsidó társainknak megvédeni az életüket, még a sábát legmagasabb szintű megtartása mellett is” – hangsúlyozta Yisrael Rosen rabbi, a Zomet vezető mérnöke, aki elárulta, hogy az elmúlt hónapok során számos felkérést kaptak hasonló jellegű biztonsági eszközök kidolgozására.

A mérnökök, akiknek munkáját egy 35 fős rabbicsoport segíti, hónapokon át dolgoztak a fejlesztésen, amelyhez olyan korábban már meglevő eszközök technológiáját használták, mint a kórházakban és rendőrségeken általánosan elterjedt sábáti telefonok. A cég széles termékpalettáján számos biztonságtechnikai termék szerepelt már eddig is, de fejlesztenek mezőgazdasági eszközöket és a háztartások számára is készítenek sábáti eszközöket.

 

zsido.com

Kép forrása: israelnationalnews.com