Az EMIH ifjúsági szervezete, az Átid (jelentése: jövő), időről időre izgalmas programokkal hallat magáról. A program vezetője és szervezője Faith Aser, aki mindig újabb és újabb lehetőségeken töri a fejét, amivel felpezsdítheti a pesti zsidó fiatalok életét.

Legutóbb Mádra utazott a csapattal egy igazi haszid hétvégére. Egy-egy ilyen hétvégén jól megfér egymással a tokaj-Hegyaljai csodarabbik sírjának meglátogatása, a focizás és a világmegváltó beszélgetések. „Szombaton fárbrengeneket, ha­szid összejöveteleket rendez­tünk és a mádi zsinagógában imádkoztunk, amit Európa egyik legszebb imahelyeként tar­tanak számon. Sok érdekes be­szélgetés zajlott a zsidó misztika témáitól kezdve a siduchig, a kóser párválasztásig.” A szombat kimenetele után Miskolc felé vették az irányt egy fergeteges gokartozásra, amit kóser hamburgerezéssel zártak.

Ilyenkor, akárcsak a Faith család otthonában rendezett péntek esti találkozókon, éjsza­ká­ba nyúlóan zajlik a kötetlen be­szélgetés. Ehhez Faith Ráchel finom vacsorái adják a hátteret. Ő leginkább a lányokkal tartja a kapcsolatot, akik szívesen beszélgetnek vele „csajosabb” témákról. „Van egy nagyjából 100 fős bázisunk, akiket elérünk. Persze nem mindenki ér rá ugyanakkor, nem mindenkit ugyanaz mozgat meg, úgyhogy változó a létszám, de nagyjából 50 fő körül szokott lenni a részvétel egy-egy rendezvényen. Ez nem a Hell’s Angels, hogy aki ide belép, az máshova nem mehet” – teszi hozzá a fiatal rabbi nevetve.

Természetesen a közösségi mé­diát is használják, Aser mindig igyekszik frissen tartani a facebook és instagram profil­ju­kat is. A legnagyobb falat azon­ban jelenleg nem ez: „Magyar­or­szág egyik legkülönlegesebb ha­nukai programjára készülünk: létrehozunk egy kóser sza­ba­dulószobát. Ez a játék most na­gyon felkapott, az EMIH Baross utcai épületében fogjuk felépíteni.”

Az Átid fő oktatási programja a Zsidó Tudományok Szabadegyetemével együttműködve zajlik. Itt a fiatalok akár 50 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak. Most ennek megújítá­sán dolgoznak a szervezők: „Ke­­vesebb, de intenzívebb tanulási programot vezetünk be, modern, interaktív módszerekkel, izgalmasabb témákkal és rengeteg közösségi programmal.” – tudtuk meg Asertől a január 30-án induló tavaszi szemeszterről.