Teljesen megújulva nyílik meg néhány napos zárva tartás után a Dohány utca 36. szám alatti kóser élelmiszerbolt, amely innentől a Kóser Piac nevet viseli. A nemrégiben lezajlott tulajdonosváltás után komoly fejlődésre számíthatunk a Budapest szívében található üzletben: átalakult belső térrel és átalakult kínálattal várják a vásárlókat a február 18-i újranyitás után. A változásokról és a jövőbeni tervekről az új tulajdonosokkal beszélgettünk.

Gut Sábesz: Milyen újdonságok várnak a Kóser Piacban a vevőkre?

 

Kóser Piac: A legnagyobb újdonság, hogy ez olyan, mint egy valódi piac, itt mindent egy helyen megkapnak a vevők a kóser termékektől kezdve, a zöldségeken keresztül a pelenkáig. Aki hozzánk jön vásárolni, annak máshova már nem kell mennie, mert itt mindent beszerezhet, amire a háztartásban szükség lehet. Ennek érdekében sokszorosára bővítettük a kínálatot, ami eddig elsősorban a külföldről érkező, speciálisan kóser élelmiszerekre fókuszált. Igyekszünk az eddigieknél szélesebb kóser kínálatot nyújtani és emellett olyan alapvető élelmiszereket is kínálunk, mint a liszt, cukor vagy a zöldség-gyümölcs. Az áruválasztékban megtalálhatóak lesznek a papíráruk és vegyi áruk is. Bevezettük, hogy kapható legyen friss kóser pékáru is. Folyamatosan lesz friss és fagyasztott kóser hús is, ezek nagy részét már Magyarországról szerezzük be.

 

G.S: Csökkenő árakat ígért az üzlet ajtajára kitett tájékoztató, ami nagyon vonzó, hiszen eddig sokakat elrettentettek a magas árak. Hogyan tudják ezt az árcsökkenést megvalósítani és mennyire lehet megközelíteni a nem kóser élelmiszerek árait?

 

K.P: Fontos célunk az árak csökkentése, ami több lépcsőben fog lezajlani. Elsőként az átvett árukészletet futtatjuk ki: ahogy töltjük fel készleteinket a saját beszerzéseinkkel, úgy fognak a tervek szerint csökkenni az árak. A Magyarországon beszerzett, kósersági engedélyt nem igénylő élelmiszerek ára a tulajdonosok szándéka szerint versenyképes lesz bármely más, környékbeli, hasonló forgalmú üzletével. Emellett folyamatosan keresünk új és olcsóbb beszállítási forrásokat, úgy, hogy mindez ne menjen a minőség rovására.  Tudni kell, hogy a külföldről érkező termékek eleve magasabb árfekvésben vannak, mint a magyar termékek: a beszerzési ár eleve a magyar eladási ár felett van, ráadásul azokban az országokban, ahonnan a termékeink érkeznek, jóval alacsonyabb az ÁFA. Igyekszünk ezeknél a termékeknél a lehető legkisebb haszonkulccsal dolgozni, hogy a lehető legszélesebb körben legyen elérhető a kóser élelmiszer a vásárlók számára.

 

G.S: Miért volt szükséges a bolt belső átalakítása?

 

K.P: A tulajdonosváltás kapcsán másfajta üzleti szemléletmódot vezettünk be, ami megjelenik az új arculatban is. Emellett szélesítjük az áruválasztékot is, így szükség volt egy olyan belső tér kialakítására, ami jobban kihasználható, praktikusabb, átláthatóbb és kellemesebb vásárlást tesz lehetővé.

G.S: Azok, akiknek számára fontos a kóserság, eddig is ebben a boltban vásároltak. Vannak más vevőik is? Ki a célközönsége a boltnak?

 

K.P: Szeretnénk, ha minél többen jutnának hozzá kóser élelmiszerekhez, olyanok is, akik eddig nem választották ezt: akár mert nem voltak elégedettek az áruválasztékkal, akár mert nem engedhették meg maguknak a magas árakat. Ez az egyik oka annak, hogy bevezettük a kósersági engedélyt nem igénylő alapélelmiszerek, a zöldség-gyümölcs, vagy a papír és vegyi áru árusítását is: remélhetőleg ezek egyrészt megkönnyítik a kóser konyhát vezető vásárlóink mindennapjait, másrészt bevonzanak olyanokat is, akik korábban nem itt vásároltak.

 

G.S: Hogyan állították össze az árukínálatukat?

 

K.P: Két irányból közelítettük meg a kérdést: egyrészt piackutatást végeztünk hasonló forgalmú, külföldi kóser boltokban, másrészt felmértük az eddigi vásárolók igényeit. Emellett szakértőkhöz: gyakorló háziasszonyokhoz fordultunk, akik elmondták, milyen termékeket keresnek elsősorban. Ezek alapján vezettük be például a zöldség-gyümölcs, a tisztítószerek vagy az alapélelmiszerek árusítását.

 

G.S: Honnan szerzik be a kóser termékeiket? Létezik magyar kóser élelmiszergyártás?

 

K.P: Létezik, és szerencsére folyamatosan bővül a kínálat. Így például a kóser pékárut a Semes Kóser Pékségtől szerezzük be, a baromfi kínálatunkat pedig az Of Tari kizárólag hazai termékeiből állítottuk össze. Újdonság, hogy magyar gyártású tésztával is bővül a kínálat, de emellett különböző, Magyarországon készülő kész salátákat, halterméket és humuszt is árulunk. A külföldről érkező termékeket részint Izraelből, részint európai nagykereskedőktől vásároljuk.

 

G.S: Milyen különleges szolgáltatásokat kínál a Kóser Piac?

 

K.P: Külön kérésre Bécsből is be tudunk szerezni olyan különleges élelmiszereket, amik esetleg még hiányoznak a kínálatból: a leadástól számított néhány napon belül átvehető lesz a rendelés az Kóser Piacban. Ezenkívül a Semes Kóser Pékségből rendelt sábáti bárcheszeket innentől a Kóser Piacban tudják átvenni a vásárlók.

 

G.S: Mikor vásárolhatunk a Kóser Piacban?

 

K.P: Meghosszabbított nyitva tartással várjuk a vevőket hétfőtől csütörtökig, 7-19 óráig, vasárnap pedig 10-14 óráig várjuk vásárlóinkat. Péntekenként, valamint az ünnepeket megelőző napon is reggel 7 órától lesz nyitva a bolt, és a gyertyagyújtás idejétől függően változó időpontban zárunk: ezeken a napokon is igyekszünk majd a lehető legtovább vásárlóink rendelkezésére állni.

 

G.S: Miért éri meg a vásárlóknak a Kóser Piacban vásárolni?

 

K.P: Mert ez egy valódi piac: széles áruválasztékkal, friss, minőségi termékekkel és barátságos árakkal, ahol mindent egy helyen meg lehet vásárolni. Egy olyan hely, ahol minden a vásárlóért van, figyelünk a kéréseikre és mind azért dolgozunk, hogy a lehető legtöbben tudjanak kóser ételt venni a lehető legjobb áron.

 

koserpiac3

 

 

 

 


koserpiac

Megszakítás