Volt egyszer egy zsidó, akinek volt egy tehene. Hat napon át munkálkodtak a kis szántóföldön, szombaton azonban pihentek – a gazda is és a tehén is. Az ember azonban annyira elszegényedett, hogy nem volt más választása: el kellett adnia a tehenét. Az állat új tulajdonosa, aki nem volt zsidó, egész héten dolgoztatni akarta az állatot, az azonban szombaton nem volt hajlandó megmozdulni. A férfi elment tehát a zsidóhoz, aki eladta neki a tehenet, és azt mondta: „Vedd vissza a tehenedet! Egész héten jól dolgozott, de ma, amikor kivittem a mezőre, meg se mozdult, nem akar dolgozni.”

Azt válaszolta erre a zsidó ember: „Gyere velem, elintézem, hogy dolgozzon.” Kimentek hát az új gazda szántóföldjére, és a korábbi gazda azt suttogta a tehén fülébe: „Amikor az enyém voltál, pihenhettél sábátkor. De most, hogy el kellett adnom téged egy nem-zsidónak, köteles vagy engedelmeskedni neki, és dolgozni szombaton.” A tehén megértette, azonnal felállt, és munkához látott.

Azt mondta a nem-zsidó férfi: Addig nem engedlek el, amíg el nem árulod, mit mondtál neki. Talán valami boszorkányságot műveltél vele?” A zsidó ember elmesélte, mit mondott. Ahogy az ember meghallotta ezt, csodálkozva így szólt: „Ha ez az állat, amelyik se beszélni, se gondolkodni nem tud, hisz a Teremtőben, nem kellene-e nekem is, akit az Isten a saját képére és hasonlatosságára teremtett, és értelemmel ruházott fel?”

A férfi végül zsidóvá vált, és nagy tóratudós lett. Úgy emlegették: Jochánán ben Tortá – Jochánán, a Tehén fia.

A szombati asztalra ajánlunk egy kiadós húsételt.

 

Vörösboros marharagu

húsos, gluténmentes

8 ek. étolaj (szükség szerint lehet több is)

1 kg csont nélküli rostélyos, vagy más, vékonyra szeletelt marhahús

1 fej vöröshagyma felkockázva

1,5 kg zöldség: sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, cukkini, batáta

só, bors, zöldfűszerek ízlés szerint

3 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

1 ek. savanykás lekvár

2 kk. mustár

2 ek. paradicsompüré

1 pohár bor

víz szükség szerint

A hússzeleteket néhány perc alatt elősütjük a felhevített olajon. A húst tálra szedjük, a hagymát a forró olajba dobjuk és üvegesre pároljuk. A feldarabolt zöldségeket hozzáadjuk, és néhány percig kevergetve pároljuk. A lekvárral, a mustárral és a paradicsompürével ízesítjük, hozzáöntjük a bort, majd annyi vizet teszünk rá, amennyi ellepi. Belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a fűszereket. Ha felforrt, visszatesszük a hússzeleteket, és kis lángon főzzük tovább, ameddig a zöldségek megpuhulnak. Ezután ismét tálra szedjük a húst, a zöldségeket botmixerrel pürésítjük. Ismét visszatesszük a húst, felforraljuk az ételt, majd elzárjuk alatta a lángot. Tésztával, vagy főtt krumplival kínáljuk.

Tipp: sólet helyett szombat délben ezt a vörösboros marharagut is kínálhatjuk. Pénteken, naplemente előtt tegyük a forró melegítőlapra, jól bírja az egész éjszakán át tartó melegítést.