Ajánlat a harmadik lakomára.

Bölcseink szerint szombatonként három étkezést kell fogyasztanunk: péntek este, szombat délelőtt és szombat délután, a mincha után, de még a naplemente előtt. Ezt a Tóra következő mondatából tanulták: És mondta Mózes: Egyétek meg ma, mert szombat van ma az Örökkévalónak; ma nem találjátok azt a mezőn. (2Mózes 16: 25). Háromszor szerepel a ma szó a szombattal kapcsoltban, innen a három étkezés előírása.

 A harmadik lakoma szeudá slisit, jiddis szóval sálesüdesz néven ismert. Ennek alkalmával nem mondunk kidust, de a másik két szombati étkezéshez hasonlóan ekkor is két kalács fölött mondott áldással kezdjük meg a lakomázást. A harmadik étkezés fontosságát sokszor hangsúlyozták bölcseink. Ennek egyik oka az, hogy szombat délutánra általában eltelik az ember, nem igazán éhes már. Ha tehát lakomát rendez, az minden bizonnyal annak a jele, hogy a szombatot akarja megtisztelni és e fontos micvát megtartani.   

Vannak, akik azt mondják, hogy elegendő egy kis süteményt fogyasztani, és lubavicsi körökben elterjedt az a szokás, hogy összegyűlnek szombat délután, de nem esznek, hanem énekelnek, és a rebbék beszédeiből idéznek. Régi pesti szokás szerint bárcheszt és kemény tojást kínáltak ezeken az étkezéseken, melyet a férfiak sokszor a zsinagógában fogyasztottak. Bölcseink ezért is emelték ki, hogy a sálesüdesz micvája a nőkre is vonatkozik, hiszen ők is részesültek a mannából a pusztai vándorlás során. Így, bár férjeik a zsinagógában étkeznek délután, otthon ők is kötelesek asztalhoz ülni.

Téli szombatokon, amikor a napok rövidek, nem telik el elegendő idő a második és a harmadik étkezés között ahhoz, hogy tejeset lehessen enni délután a húsos déli étkezés után. A hosszú nyári szombatokon azonban szokás tejes ételeket felszolgálni sálesüdeszre. Ehhez kínálunk most egy könnyű, sütés nélkül elkészíthető édességet desszertnek.

Túrórudi torta

Tejes, tojásmentes

A torta alapjához

250 g háztartási keksz ledarálva

120 g puha vaj

100 g (6 ek.) cukor

másfél dl tej

2 ek. cukrozatlan kakaópor

A krémhez

6 dl tej

5 púpozott ek. gríz

250 g túró

2 ek. citromlé

5 ek. cukor

A tetejére

2 tábla étcsokoládé

2 ek. tej

A torta alapjához szükséges hozzávalókat alaposan összegyúrjuk és egy sütőforma aljába simítjuk. A krémhez a tejből és a grízből néhány perc alatt sűrű tejbegrízt főzünk. Ha kissé kihűlt, hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól összedolgozzuk, és a torta alapjára kenjük. Kis lábosban, vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét a tejjel, simára keverjük, és eloszlatjuk a túrótöltelék tetején. Tálalás előtt legalább egy órán át hűtjük.

A tejtermékek, a csokoládé és a keksz kósersági pecsétet igényel. A grízbe könnyen belemászik valamilyen bogár, vagy kártevő, ezért felhasználás előtt alaposan át kell vizsgálni. Célszerű jól zárható dobozban tárolni.