A szombaton tiltott 39 fő munka között ételkészítéssel kapcsolatos tevékenységek is szerepelnek, mint például a dagasztás, vagy a darálás, és természetesen elektromos eszközöket sem használhatunk. Tilos a főzés, a forralás, a sütés, a grillezés, és tüzet sem gyújthatunk, vagy olthatunk el szombaton. Van azonban mód arra, hogy a már előre elkészített ételt melegen tartsuk, vagy felmelegítsük sábátkor, különösen, mivel micva meleg ételt enni szombat délben.

Az ételt olyan – elektromos, vagy tűz által melegített – melegítőlapon tarthatjuk melegen, melynek a hőmérsékletét nem befolyásolja, ha ráteszünk, vagy leveszünk róla ételt, és mely teljesen eltakarja a hő forrását. Napjainkban kifejezetten erre a célra készített, elektromos lapot használnak sokan, vagy úgynevezett blechet, mely egy alumíniumból készült lap, mellyel be lehet feni a gáztűzhelyt. Egy, vagy két lángot még szombat előtt bekapcsolnak, arra helyezik a blechet, és arra állítják a melegen tartani kívánt lábosokat.

Ügyelni kell arra, hogy a melegítőlapra helyezett étel félig főtt legyen már a szombat bejövetele előtt, és minden összetevő (beleértve a fűszereket és a vizet is) a lábosban legyen.

Teljesen száraz ételeket (pl. sült csirke, vagy krumplikugli) nap közben is rátehetünk a lapra, ám a nedves fogásokat, mint például leves, vagy szósszal felszolgált húsok még a szombat bejövetele előtt fel kell rá tenni. E szabályok figyelembe vételével alakult ki a sólet készítésének szokása, mivel a sóletet meg lehet főzni az ünnep bejövetele előtt, és jól tűri az egész napos melegítést.

Az alább bemutatott, sütőben készített töltött paprika bőségesen tartalmaz folyékony összetevőt. Ha szombatra szeretnénk felszolgálni, akkor még a gyertyagyújtás előtt helyezzük el a melegítőlapon, és a lap mindaddig maradjon forró alatta, ameddig fel nem szolgáljuk az ételt.

Töltött paprika sütőben

Gluténmentes

1/2 kg darált csirkemell

1/2 kg darált pulykamell

2 tojás

1 nagy bögre megfőzött rizs

só, bors és pirospaprika ízlés szerint

4 gerezd fokhagyma, összetörve

2 sárga és 2 piros kaliforniai paprika

3 doboz sűrített paradicsom

Víz

3 ek. cukor (ízlés szerint készíthetjük több cukorral, édesebbre, vagy elhagyhatjuk a cukrot egészen)

½ fej vöröshagyma

3 babérlevél

A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a rizst, a tojásokat, a fűszereket és a fokhagymát. Alaposan összedolgozzuk. A paprikák tetejét levágjuk, a belsejüket megtisztítjuk, majd a húsos keverékkel megtöltjük őket, szorosan lenyomkodva a tölteléket. Elkészítjük a paradicsomszószt: a sűrített paradicsomot apránként felengedjük vízzel, míg krémes állagú nem lesz, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, cukorral édesítjük, majd egy kellőképpen nagy, tűzálló tálba töltjük. Erre fektetjük a megtöltött paprikákat, valamint a fél hagymát, 2-3 darabra vágva. A maradék húsból megnedvesített kézzel gombócokat készítünk, és óvatosan a paradicsomszószba helyezzük őket. Alufóliával letakarva sütőbe tesszük, és 220 fokon két óra alatt készre sütjük.