Könnyű desszert az ünnepi időszakot megelőző napokra.

Mindennek megvan a kora, és ideje van minden dolognak az ég alatt. Ideje van a születésnek és ideje a meghalásnak; ideje van az ültetésnek és ideje az ülte­tés kiszakításának. Ideje van a megölésnek és ideje a gyógyításnak; ideje a lebontásnak és ideje az építésnek. Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje van a gyásztartásnak és ideje a táncolásnak.” (Kohelet /Prédikátor/ 3:1-4)

Slomó (Salamon) király Kohelet című könyvének híres részlete jól példázza a zsidóság felfogását: amit az Örökkévaló teremtett a világban, az jó, legitim és létező dolog. Semmitől nem kell elzárkóznunk, mert a Tóra adta kereteken belül mindenre van lehetőség. A dolgoknak azonban rendelt idejük van, egyes napokon dolgozhatunk, másokon nem végezhetünk munkát, vannak időszakok, amikor micva egy bizonyos ételt enni, máskor viszont tiltott. És vannak napok, melyeken nem tarthatunk esküvőt, mások pedig kifejezetten javasoltak a házasodásra.

Elul hónapról azt mondják bölcseink, hogy – amellett, hogy az önvizsgálat és a megtérés ideje -, igencsak megfelelő időpont a házasságkötésre. A hónap neve a magyarázatok szerint valójában egy betűszó. Többféle feloldása lehetséges, legismertebb, és ez adja a házasodással való kapcsolatát is: „áni ledodi vedodi li” – én a kedvesemé vagyok, és a kedvesem az enyém (a héberben a „v” hang betűjele jelöli gyakran az „o” és az „u” hangot is). Az idézet a szintén Slomó király által írott szerelmes költeményből, az Énekek énekéből (Sir hásirim) származik; a könyv a zsidó nép és Isten bensőséges kapcsolatának allegóriája.

Elul hónap, ahogyan arról már többször írtunk, a lelki számvetés (héberül chesbon nefes) ideje, felkészülés az ítéletre, a félelmetes napokra. Ebben a hónapban az ember végiggondolja az elmúlt évet, bocsánatot kér azoktól, akiket megbántott, és megpróbál megtérni az elkövetett bűnök, vagy rossz cselekedek nyomán. Elul tehát a felkészülés hónapja, ám nemcsak az isteni ítéletre, hanem az isteni szeretetre való felkészülésé is.

Nem véletlen ugyanis, hogy pontosan ezt a nevet viseli ez a hónap, ugyanis nem másra készülünk fel általa, mint arra, hogy az Örökkévaló szeretetétől övezve képesek legyünk felülvizsgálni a tetteinket, szavainkat, gondolatainkat, és abban a tudatban tudjunk pozitív irányba változtatni a viselkedésünkön, hogy Isten nem megbüntet, hanem szeretve és együtt érezve irányít minket ezen az úton.

Az Énekek éneke Isten és választott népe szeretetteljes, boldog kapcsolatát írja le. Bár elul hónapban kötelességünk kíméletlen önvizsgálatot tartani, nem távolodunk el az Örökkévalótól, és nem szűnik az ő irántunk való szeretete, és ebbe a kapcsolatba kapaszkodva vagyunk képesek a hibáinkon felülemelkedve kijavítani azokat.

A szeretet a zsidóság egyik alapfogalma: szeresd Istenedet, szeresd a másik embert, és szeresd önmagadat is. Elul hónap ebből a szempontból is irányt mutat: az elmúlt év hibáiból tanulva visszatérhetünk az alapokhoz, és szeretettel eltelve készülhetünk fel az újrakezdésre. A zsidóság szeretet-értelmezésében szükség van a folyamatos önvizsgálatra és reflexióra, erre készít fel elul hónap, ahogyan a neve is mutatja. Lelkünk legmélyebb rétegeinek vizsgálata által építhetünk fel szorosabb kapcsolatot Istennel, a házastársunkkal és önmagunkkal. Ebben a hónapban újra és újra elköteleződhetünk, és ez az újragondolt szeretet vezethet át a következő, hamarosan beköszöntő éven.

Az ünnepek alatt sok többfogásos, húsos vacsora vár ránk, így az ünnepi időszakot megelőző, illetve a köztes napokra kínálunk egy könnyű, tejes desszertet.

Tejszínes mangókrém

Tejes, tojás- és gluténmentes

3 mangó meghámozva és felkockázva

2 ek. citromlé

1 ek. datolyaméz (szilán, ha nincs, virágmézet is használhatunk)

1 pohár joghurt

1 doboz (250 ml) habtejszín

A mangót megmossuk, meghámozzuk, húsát kockákra vágjuk, majd tálba tesszük, és a citromlével, valamint a mézzel együtt simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a joghurtot, és alaposan elkeverjük. Egy másik tálban nem túlságosan kemény habbá verjük a tejszínt, majd óvatosan a mangós keverékbe forgatjuk. Egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Ha kissé meghűlt, kis tálkákba szedjük, és kókuszreszelékkel, vagy mangószeletekkel díszítve tálaljuk.

A két tejes összetevőre, a habtejszínre és a joghurtra kósersági igazolás (hechser) szükséges. A mangó kósersági szempontból igen egyszerű gyümölcs, nem szokták megtámadni bogarak, így nem igényel különleges bánásmódot.