A babilóniai Talmud (Táánit) meséli el rabbi Chániná ben Doszá egyik csodás történetét. A rabbi olyan szegény volt, hogy péntekenként nem volt mit főzniük szombatra – fügét, és a szentjánoskenyérfa termését, a cháruvot ették. A rabbi felesége péntek délutánonként egy égő széndarabot dobott a kemencébe, hogy a kéményükből füst szálljon fel, és a szomszédok azt gondolhassák, főztek valamit. Egy napon azonban egy rosszindulatú szomszéd azt mondta magában: „Tudom, hogy nincs semmijük. Hadd lássam, mit sütnek mégis.”

Bekopogott, és belépett a házba. Rabbi Chániná ben Doszá felesége szégyenében elbújt a ház hátsó szegletébe. Az Örökkévaló azonban csodát tett: amikor a kutakodó szomszéd belenézett a kemencébe, ropogósra ült kenyereket talált benne, az asztalon pedig egy tál megdagasztott tésztát. Bekiabált hát az asszonynak, hogy jöjjön gyorsan, hozza a lapátot, mert ki kell szedni a kenyereket a kemencéből. A rabbi felesége azt mondta: hát, hiszen azért mentem hátra. Annyira hozzá volt szokva ahhoz, hogy csodák történnek körülötte, hogy meg sem lepődött azon, hogy az izzó szén kenyérré változott.

Ezen a héten ropogós, tejes kifliket kínálunk olvasóinknak.

Ha tejes kenyérfélét készítünk, két dologra kell odafigyelnünk: egyfelől legyen ránézésre egyértelmű, hogy a kenyér tejes (erre szolgál például a reszelt sajt), másfelől akkora adagot készítsünk, amekkora egy étkezésre elfogy, nehogy valaki később húsos étkezéshez fogyasszon belőle.

Mivel ez a tészta kevesebb vizet tartalmaz, mint más folyadékot, ezért a rá mondott áldás mezonot, nem pedig hámoci. Ha azonban ez teszi ki az étkezésünk nagy részét, akkor el kell utána mondanunk a teljes asztali áldást.

Tejes mezonot-kiflik

tejes

½ kg teljes kiőrlésű liszt

2 kk. só

1,5-1,5 dl tej és víz

½ dl növényi olaj (napraforgó, vagy olíva)

2 ek. instant élesztő

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a sót, majd a tejet, a vizet és az olajt.  A tésztát alaposan megdagasztjuk, majd letakarva fél órán át kelesztjük. Ezután 10 kis gombócot készítünk a tésztából, és újabb fél órán át kelesztjük. Ha kissé megkelt, a gombócokat külön-külön kinyújtjuk, a darabok széleit a középvonalig behajtjuk, és ellenkező irányból feltekerjük. Újabb fél órás kelesztés után reszelt sajttal bőségesen megszórjuk a kifliket, és 180 fokra előmelegített sütőben, mintegy 20 perc alatt ropogósra sütjük.