Ávráhám, az első ősapa életének eseményeit olvassuk ezekben a hetekben a zsinagógákban. A történetekből kitűnik, hogy Ávráhám legfőbb attribútuma a szeretet, és azon belül is a vendégszeretet volt. Sátrának mind a négy oldalán bejárat volt, hogy a fáradt vándorok azonnal betérhessenek. Ezzel a magatartással és gondolkodásmóddal éles ellentétben álltak a szintén a hetiszakaszban bemutatott szodomai lakosok: gonoszak voltak, önzők, és nem befogadták, hanem inkább elkergették a vándort, persze csak miután megverték, megcsonkították, vagy elvették a pénzét.

Nem kétséges, hogy az alapvető erkölcsi normák alapján álló embereknek Ávráhám útját kell követniük. Szdom (Szodoma) lakóinak bűne saját önzőségükből eredt: nem akartak megosztozni másokkal azon, amijük volt, ezért olyan törvényeket hoztak, melyek ellehetetlenítették mindenki számára az adakozást, a kedvességet, és megbüntették azt, aki könyörületes volt. Így néhány nemzedék alatt kíméletlenné és kegyetlenné váltak mindannyian. Bár az ott lakó nép már régen a semmibe veszett, Szdom és Ámora (Gomorra) lakóinak mentalitása máig él. Egyik feladatunk a világon, hogy jóval, önzetlen segítséggel és szeretettel helyettesítjük a környezetünkben felbukkanó irigységet, szívtelenséget, kegyetlenséget.

Ávráhám ősapánktól tanuljuk a vendéglátás micvájának fontosságát, és mi lenne alkalmasabb időpont a vendégfogadásra, mint a szombat, amikor háromszor ülünk le ünnepi étkezésre a szépen terített asztalhoz, hogy finom falatokat fogyasztva ünnepeljük a hetedik napot. És amikor ráadásul kint hideg van, fúj a szél és esik az eső, egy forró, sűrű, melengető levesnél semmi nem eshet jobban.

 

Tárkonyos húsgombóc füstölt hússal

húsos, gluténmentes

1 kg hús: pulykacomb és csirkemell vegyesen

200 g füstölt hús

5 ek. zsemlemorzsa

2 tojás

1 fej hagyma, apróra vágva

só, bors, őrölt koriander, ízlés szerint

1 csokor tárkony

 

A húsokat, a füstölt hússal együtt ledaráljuk. A tojásokat egyenként feltörjük, és ellenőrizzük, hogy ne legyen bennük vér. A húst nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, a zsemlemorzsát, a hagymát és a fűszereket. A tárkonyt vízbe áztatjuk, és ellenőrizzük, hogy ne legyen rajta semmiféle kártevő, majd a leveleit apróra vágjuk, és azt is a húshoz adjuk. Alaposan összekeverjük, és állni hagyjuk, amíg elkészül a leves.

A leveshez zöldséget tisztítunk, és sűrű zöldséglevest készítünk. Felforraljuk, és egy fél óra forralás után lassan, egyesével beleengedjük a gombócokat. Kis lángon, egy-másfél óra alatt készre főzzük a levest, forrón tálaljuk.