A most bemutatott, gyorsan elkészíthető halétel mellé egy szombati halas történetet is kínálunk.

Volt egyszer egy szegény ember, Joszef, aki annyira szerette a szombatot, hogy a legfinomabb ételekkel, hússal és hallal tisztelte meg, és egy pillanatig sem habozott, hogy megvásárolja-e szombatra a szép árut, akármennyibe is került. Ezért nevezték el Joszef mokir sábátnak – Joszef, aki megtiszteli a szombatot.

Ugyanebben a városban lakott egy gazdag és kapzsi ember is. A csillagjósok azt mondták neki, hogy nagy gazdagsága egy Joszef nevű zsidó kezébe jut majd, vigyázzon tehát jól az értékeire. A megrémült férfi azt eszelte ki, hogy pénzzé teszi mindenét, a pénzen pedig egy különlegesen értékes drágakövet vásárol. A drágakövet bevarrta egy kalap belsejébe, és soha le nem vette a fejéről a kalapot.

Egy különösen szeles napon azonban, amikor a gazdag ember a folyóparton sétálgatott, egy erőteljes fuvallat leröpítette a fejéről a kalapot, egyenesen a hömpölygő folyóba. Az ár azonnal magával ragadta, és hiába fogadott fel a gazdag ember keresőket, a drágakőnek híre-nyoma nem volt. „Egyvalami azért vigasztal” – gondolta magában a hirtelen elszegényedett férfi. „Legalább Joszef kezébe sem kerül a vagyonom!”

Azon a pénteken halászok egy csapata hatalmas és gyönyörű halat fogott ki a folyóból. Azon nyomban Joszef mokir sábáthoz indultak vele, mert biztosak voltak benne, hogy jó pénzért vásárolja majd meg tőlük a zsákmányt.. „Egy gyönyörű és óriási halat hoztunk, megveszed?” – „Ilyen csodálatos halat még sosem láttam. Bár már mindent előkészítettem a sábátra, ez a hal a szombati asztalom fő fogása lesz”- mondta Joszef, és gondolkodás nélkül kifizette a magas vételárat.

Amikor megkezdte a hal előkészítését, nagy meglepetésére egy csillogó drágakőre bukkant a hal gyomrában. Az értékes holmit eladta, gazdag ember lett belőle, és sok jót cselekedett egész életében.

Sütőben sült tilápia

párve, tojás- és gluténmentes

8 tilápia

3 nagy gerezd fokhagyma

½ narancs leve

2-3 ek. olívaolaj

só, bors, őrölt koriander, őrölt római kömény, pirospaprika ízlés szerint

A halat tűzálló tálba fektetjük. Meglocsoljuk a narancs levével, az olajjal, és megszórjuk a felaprított fokhagymával, valamint a fűszerekkel. Alufóliával letakarva, 180 fokos sütőben mintegy fél óra alatt készre sütjük. Petrezselymes krumplival és párolt zöldségekkel tálaljuk.

P1620516

Ne feledjük!

Tilápia helyett más, fehér húsú halat is használhatunk. Mindazok a halak kóserek, melyeknek van uszonya és pikkelye is. Mivel a hal nem igényel kóser vágást, bármilyen halboltban vásárolhatunk, de a feldolgozáshoz vigyük a saját késünket, mivel a helyi kést minden bizonnyal más, nem kóser hal feldolgozására is használták. Felhasználás előtt ellenőrizzük, nehogy apró, nem kóser élősködők legyenek a frissen vásárolt hal pikkelyei alatt.