Ezt ehetitek mindazok közül, ami a vízben van: mindazt, aminek úszószárnya van és pikkelye, a vízben: a tengerekben és folyókban, azokat ehetitek.  De mindaz, aminek nincsen úszószárnya és pikkelye, a tengerekben és a folyókban, a vizek minden csúszó-mászója közül és minden élőlény közül, mely a vízben van, utálat az nektek. (3Mózes 11:9-12)

A Tóra bizonyos ételeket megtilt, másokat megenged a zsidó népnek. E törvények a „chukim” kategóriába tartoznak, azaz semmiféle racionális magyarázatot nem találunk a létezésükre és meg sem tudjuk érteni azokat, egyszerűen azért tartjuk be őket, mert az Örökkévaló így parancsolta. A vízben élő állatokkal kapcsolatban egyértelműen fogalmaz a Smini hetiszakasz szövege: csak olyan vízi állatot szabad fogyasztani, melyeknek van pikkelye és uszonya. A pikkelynek a háláchikus definíciónak kell megfelelnie: a felnőtt állaton is szabad szemmel láthatónak és viszonylag könnyen eltávolíthatónak kell lennie.

A pikkelyek páncélként védelmezik a halakat, ezért integritást jelképeznek, valamint védelmet a világ buktatóival szemben. A szárnyként lebegő uszonyok viszik előre a halat, azért azok az egészséges ambíciót szimbolizálják, amikor az ember ismeri a saját erejét, és a jó irányba használja fel azt. Az életünk sokszor viharos vizén e két tulajdonságra igen nagy szükségünk van.

Így tehát a rákok, kagylók, csigák, polipok, cápák és egyéb tengeri herkentyűk kimaradnak a kóser konyha kínálatából, attól függetlenül, hogy biológiai értelemben halnak minősülnek-e, vagy sem, mivel az Örökkévaló döntése szerint azok utálatosak a számunkra. Néha azonban előfordul, hogy kagylót fogyasztunk – csak tészta formájában:

Spenóttal töltött kagylótészta

Tejes

Egy csomag nagyméretű, tölteni való kagylótészta

½ kg nyers spenót

3 gerezd fokhagyma

2 pohár tejföl

1 pohár joghurt

100 g túró

2 tojás

½ pohár reszelt sajt, meg még egy maroknyi a szóráshoz

Fűszerek: só, bors, őrölt koriander, szárított bazsalikom és szárított kakukkfű, ízlés szerint

A spenótot átválogatjuk, és 10 percre hideg vízbe áztatjuk. Lemossuk, levelenként átnézzük, nehogy bogár tapadjon hozzá, majd néhány ujjnyi, lobogva forró vízben 5-6 perc alatt megpároljuk. Leszűrjük, tálba tesszük, és hozzáadjuk a tejtermékeket, a lereszelt fokhagymát, a fűszereket, valamint a tojásokat (pohárba ütve és azt körbeforgatva győződjünk meg arról, hogy a tojások nem tartalmaznak vércseppet). Botmixerrel nagyjából egyneművé turmixoljuk a keveréket. Egy nagy, tűzálló edény aljába kanalazunk egy keveset a spenótos keverékből, elterítjük, majd darabonként megtöltjük a kagylókat, és sorra a tálba rakosgatjuk. Ha maradt a spenótból, azt a megtöltött tésztakagylók tetejére öntjük, majd az egészet megszórjuk egy maroknyi reszelt sajttal, és alufóliával letakarva, 220 fokos sütőben 45-50 perc alatt megsütjük. Ezután grillre kapcsoljuk a sütőt, és 5 perc alatt letakarás nélkül megpirítjuk a tészták tetejét.

Megszakítás