A zsidó év legszomorúbb időszaka a támuz hó 17-től áv hó 9-ig tartó három hét (héberül sloset hásávuot, jiddisül dráj vochen), amikor a jeruzsálemi Szentélyek pusztulását és a mai napig tartó száműzetést gyászoljuk.

A három hét kezdőnapja a támuz 17-i, napkeltétől az éj beálltáig tartó böjtnap: a polgári időszámítás szerinti 69-ben ezen a napon törték át a rómaiak Jeruzsálem falait. A zárónap tisá beáv 25 órás böjtje, a zsidó naptár leggyászosabb napja, amelyen többek közt a két Szentély is megsemmisült, és egyéb tragédiák is kötődtek hozzá a zsidó történelem folyamán.

A három hét első szakasza áv hónap beköszöntéig tart. Ezeken a napokon nem vágnak hajat, nem vásárolnak új ruhát, nem hallgatnak zenét, és nem házasodnak. A gyász az új hónap kezdetétől (ros chodes áv) elmélyül, és további kilenc napon át tart (héberül tisát hájámim, jiddisül nájn tég) nem eszünk húst, nem iszunk bort (illetve szőlőlevet), valamint nem hordunk frissen mosott ruhát. Áv hónap kilencedike (tisá beáv) 25 órás böjtnap, az evés és ivás tilalmán kívül a fürdés, a házasélet és a bőrcipő viselésének tilalma is érvényben van, akárcsak jom kipurkor, ezen kívül a nap deléig csak alacsony széken ülünk. Bölcseink azt mondják, hogy aki gyászolja Jeruzsálem pusztulását, láthatja majd, amikor elérkezik a messiás, és felépül a Szentély. Ha ez megtörténik, a zsidó naptár legszomorúbb napjai a végtelen boldogság időszakává változnak majd.

Étkezéssel kapcsolatos szokások

E rövid bevezető után ismerkedjünk meg az időszak étkezési szokásaival. A különleges étkezési szokások ros chodes ávval (áv hónap beköszöntével) veszik kezdetüket. A legjellegzetesebb, hogy kilenc napon át, a szombatokat kivéve, tilos a bor és a hús fogyasztása. Ennek egyrészt az az oka, hogy ez a két dolog a szentélybeli szolgálatot jelképezi, másrészt pedig az ünneplés és öröm általános kifejezőeszközei. Mivel ebben az időszakban a Szentélyt gyászoljuk és tartózkodunk az ünnepléstől, érthető, hogy a bor és a hús miért marad ki az étkezésünkből.

Ez a tilalom a szombatra nem vonatkozik, így a kidussal kapcsolatban nem merül fel probléma. De mi történik a hávdálával, amihez szintén bort használunk, ám már a szombat kimenetele után van? Van olyan szokás, mely szerint hat évesnél idősebb, de háláchikus szempontból még nem nagykorú gyerek (12 évesnél fiatalabb lány, illetve 13 évesnél fiatalabb fiú) kortyol bele a hávdálához használt borba. Vannak, akik bor helyett más italt (pl. sört) használnak a szertartáshoz.

Ha valaki szeudát micván, vagyis egy micvához kötődő lakomán (brit milá – körülmetélés, bár micvá, szijum – egy talmudtraktátus tanulmányozásának befejezése alkalmából rendezett ünnepség) vesz részt, akkor lehetőség van hús és bor fogyasztására. Vannak közösségek, ahol igyekeznek a nájntég minden egyes napján szijumot tartani, így lehetőség nyílik lakoma rendezésére és a gyászos hangulat oldására.

További étkezési szabály a nájntéggel kapcsolatban, hogy nem eszünk olyan ételt, amilyet még nem fogyasztottunk az adott évben, és ezért sehechejánu áldást kellene rá mondani.

A tisá beáv beköszöntét megelőző délután, a böjt bejövetele előtt szeudá máfszeketet (elválasztó étkezés) fogyasztunk. Ez nem egy bőséges lakoma, van ahol egy darab kenyérből, vízből és hamuba mártott tojásból áll, máshol egyféle étel kerül az asztalra, és mellette hamuba mártott tojás. Forrásaink szerint a kerek, és száj (nyílás) nélküli tojás a gyászt szimbolizálja, mivel az élet állandó körforgását jelképezi, ami ellen az ember nem nyithatja ki a száját.

Tisá beáv böjtje naplementekor kezdődik, és másnap az éj beálltáig, vagyis a csillagok feljöveteléig tart. Ha valakinek egészségügyi, vagy más okok miatt ennie kell, akkor ehet és ihat rögtön, ugyanis tisá beávkor nem érvényes az a jom kipuri megszorítás, mely szerint csak bizonyos adagokban szabad ennie és innia annak, akinek muszáj megszegnie a böjtöt. Bár a böjt este véget ér, a gyászidőszak egyes szokásai még másnap, áv hónap 10. délig érvényben vannak, így a hús és a bor fogyasztásához is csak áv 10. délutánján térhetünk vissza.

Ebben az évben – és ez nem is ritka jelenség -, tisá beáv napja szombatra esik. Szombaton azonban csak abban az esetben böjtölhetünk, ha jom kipur esik erre a napra, így tisá beávot egy nappal később, vasárnap tartjuk meg. Az evéstől és ivástól való tartózkodás csak szombaton naplementekor kezdődik, tisá beáv többi szabálya csak a szombat kimenetelével lép érvénybe. Ilyen esetekben nem tartunk külön szeudá máfszeketet, hanem a harmadik szombati étkezés, a szeudá slisit szolgálja ezt a célt. A hús és a bor fogyasztása is megengedett, a szombatra való tekintettel. Szokás viszont, hogy nem csinálnak közös szeudá slisitet, hanem mindenki otthon, családi körben eszik. Figyelni kell azonban arra, hogy naplemente előtt befejezzük az étkezést. Bár általában nem szokás a szeudá slisit után mondott étkezés utáni áldást követően enni (a hávdáláig), ebben az esetben kivételt teszünk, és naplementéig ehetünk és ihatunk az asztali áldás elmondása után is.

Ismét felmerül a hávdálá kérdése is. Ha egy felnőttnek nem kell böjtölnie, el kell mondania a hávdálát, mielőtt eszik. Aki böjtöl, az másnap, a böjt végeztével mondja el a hávdálá áldásait borra (vagy szőlőlére), és ő is iszik belőle.

Mit ehetünk a nájntégben?

Tulajdonképpen bármit, ami nem húsos és nem tartalmaz bort, vagy szőlőlevet. Annak azonban nincs hozzászokva a húsmentes konyhához, sok fejtörést okozhat ez a néhány nap. Az alábbiakban egy húsmentes menüt kínálunk:

Hideg gyümölcsleves

tejes, gluténmentes

1 üveg cseresznye-, vagy meggybefőtt

4 alma felkockázva

1 citrom felkarikázva

4-5 ek. cukor

5 szegfűszeg

fahéj, gyömbér, szerecsendió ízlés szerint

1 ½ l víz

1 doboz tejföl

A hozzávalókat a tejföl kivételével lábosba töltjük, felforraljuk, és lassú tűzön, 20 perc alatt készre főzzük. A tejfölt két merőkanálnyi lével kikeverjük, és kevergetés mellett a levesbe eresztjük. Néhány órányi hűtés után tálaljuk.

 Töltött padlizsán sütőben sült krumpli kockákkal és vegyes zöldségsalátával

tejes, glutén- és tojásmentes

4 padlizsán

½ pohár rizs, megfőzve

3 tojás

1 pohár tejföl, vagy joghurt

3-4 nagy gerezd fokhagyma, felaprítva

só, bors, őrölt koriander ízlés szerint

egy-egy marék petrezselyem és kapor felaprítva

reszelt sajt a megszóráshoz

A padlizsánokat félbevágjuk, belsejüket kivájjuk. A kikapart belső részt felaprítjuk, a megfőzött rizzsel, a tojással, a tejföllel (vagy joghurttal) és a fűszerekkel összekeverjük. A padlizsánok héját olajjal vékonyan megkenjük, majd tűzálló tálba helyezzük, a rizses keverékkel megtöltjük. A maradék tölteléket a padlizsánok köré halmozzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben fél órán át sütjük. Megszórjuk reszelt sajttal, és további tíz perc alatt ropogósra sütjük.

A krumplihoz:

párve, glutén- és tojásmentes

6 nagy krumpli kis kockákra vágva

1 fej hagyma apróra kockázva

5-6 ek. olívaolaj

ízlés szerint só, bors, pirospaprika, őrölt koriander

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, és tűzálló tálban, 180 fokos sütőben, másfél óra alatt megsütjük.

Vegyes zöldségsaláta

párve, glutén- és tojásmentes

7-8 nagy salátalevél

1 uborka

2 répa lereszelve

fél póréhagyma

2 gerezd fokhagyma összetörve

1-2 ek. napraforgó mag

3 ek. olívaolaj

3 ek. citromlé

A salátaleveleket felaprítjuk, az uborkát és a póréhagymát vékonyra szeleteljük.  A többi hozzávalóval alaposan elkeverjük, és rögtön tálaljuk.

Túrótorta

tejes

85 g vaj

175 g háztartási keksz

3 tojás

340 g sajtkrém

85 g cukor

150 ml főzőtejszín

1 citrom leve

1 ek. kukoricaliszt, vagy burgonyakeményítő

A vajat megolvasztjuk, és a morzsává tört kekszhez keverjük. A keveréket sütőpapírral bélelt tortaformába nyomkodjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percen át sütjük. A tojásokat szétválasztjuk; a tojássárgákat összekeverjük a többi hozzávalóval, a fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a sajtkrémes keverékbe. Az egész masszát a megsütött alap tetejére töltjük, és mintegy 50 perc alatt megsütjük. ha nagyon pirulna, sütőpapírral takarjuk le a tetejét. Ha elkészült, a sütőben hagyjuk kihűlni, hogy ne essen össze a torta felső része.