Ma egy méltán népszerű vendégváró ételt kínálunk, mely igényel ugyan némi előkészületet, de az eredmény önmagáért beszél.

A zsidóság alapvető értékei között előkelő helyet foglal el a vendéglátás micvája, a háchnászát orchim. Az első, aki gyakorolta ezt a micvát, Ábráhám ősapánk volt: sátrának minden oldalán volt egy-egy bejárat, így a fáradt vándornak nem kellett keresgélnie az ajtót. Ábráhám személyesen fogadta a látogatókat, megmosta lábukat és étellel-itallal kínálta őket.

A zsidók mindig is híresek voltak arról, hogy a városba tévedt, vagy ott átutazó idegent befogadják, étellel kínálják és szállást is biztosítanak a számára. A peszáchi széder során is elhangzik, hogy „Minden éhező jöjjön és egyék.” A vendéglátás olyan fontos micva, hogy dicséretes, ha nem várunk a vendégek jelentkezésére, hanem mi magunk hívjuk meg őket.

Bölcseink azt is részletezik, hogy miből áll a vendéglátás parancsolata:

  • A vendéglátó köszöntse megérkező vendégét. Legyen bőkezű, de csak annyit adjon, amennyit jó szívvel, mosolyogva tud adni. Figyeljen oda vendége szükségleteire, adjon azelőtt, mielőtt még a vendég kérne. Lássa el őt étellel, itallal, és ha útra kel, kísérje ki őt, ne hagyja csak úgy elmenni.
  • A vendég legyen szerény, ne követelőzzön, ne dolgoztassa fölöslegesen vendéglátóját. A vendéglátói házba befelé menet engedje előre a házigazdát, kifelé pedig ő menjen előre.

Pizza

tejes, tojásmentes

5 nagy pizzához

A tésztához:

1 kg liszt

1 élesztő

2 pohár víz

6 ek. olívaolaj

szezámmag, lenmag, köménymag  ízlés szerint

A tetejére:

450 g paradicsompüré

4 összetört fokhagyma gerezd

3 babérlevél darabokra tördelve

só, bors, koriander ízlés szerint

2 ek. olívaolaj

1 ek. cukor

¼ pohár víz

Feltétnek:

Felkarikázott fekete és zöld olajbogyó, gomba és kukorica

4 nagy fej hagyma vékonyra szeletelve, olajon megfonnyasztva

5 nagy paradicsom felkarikázva

reszelt sajt, zátár és őrölt koriander a megszóráshoz

A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk. Egy órán át kelesztjük, majd 5 részre osztjuk. A darabokat kör alakúra nyújtjuk, belisztezett pizzaformába tesszük, és újabb fél órán át kelesztjük. A tészta széleit olívaolajjal megkenjük, egyenletesen elkenjük a pizzákon a paradicsompürét, és erre halmozzuk a kívánt töltelékeket. Bőven megszórjuk reszelt sajttal és a fűszerekkel, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Háláchá

Mivel ebben a tésztában a víz mennyisége nagyobb, mint más folyadékoké, ezért fogyasztása előtt kezet kell mosnunk, és a hámoci áldást mondjuk rá, akárcsak a kenyérre. Ha víz helyett 100%-os narancslével készítjük el a tésztát, az áldás mezonot lesz, ha azonban teljes étkezésnyit fogyasztunk belőle (amivel jóllakunk), akkor utána ebben az esetben is birkát hámázont kell mondani. (lásd még itt)

Megszakítás